Mljekara Dule
Mljekara Dule

Zemunski Salon Vina i Umetnosti 2023 Zemun

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Ulaz: 2000 RSD

Lokacija: Glavna 32, Zemun

Mesto dešavanja: Teatar Madlenianum

Kontakt

Telefon: +381 64 95 55 051

Pošalji e-mail

 

plakat-salon-vina-i-umetnosti-2023-zemadlenianum-zzemun

 

Zemunski Salon Vina i Umetnosti održaće se u subotu, 13. maja 2023. godine, od 15:00 do 21:00 čas, u Madlenianumu, na adresi Glavna 32, Zemun.

 

Ova tradicionalna manifestacija posvećena vinu i umetnosti održava se u organizaciji Društva Vinodeljstvo i Prostora savremene umetnosti Moljac.

 

Još danas (09.05.2023.) mogu se nabaviti karte u pretprodaji po ceni od 1.600 dinara. Kontaktom na mail zemunskisalonvina@gmail.com, ili na telefon +381 64 95 55 051, možete izvršiti uplatu.

 

Zeminski Salon Vina i Umetnosti je deo koncepta "Četri godišnja doba", koja povezuju cikluse u proizvodnji i degustaciji vina i umetnost, koja je organski vezana sa vinom. 

Na ovogodišnjem događaju učestvovaće preko četrdeset domaćih vinarija, od kojih se neke pojavljuju po prvi put, a svoja umetnička dela predstaviće priznati umetnici Nebojša Savović Nes, Ljubomir Lacković, Petar Hranueli sa Galerijom Pigmalion, Teodora Stojanović, Slađana Stojanović-Hristovski i Kosta Botunjac. 

Manifestacija se organizuje po drugi put u elegantnom prostoru Foajea i Bel etaža Opere i teatra Madlenianum.

Osnovana sa ciljem promocije i osnaživanja malih i srednjih vinarija i podrške vinarijama koje prave organsko vino, želja osnivača je da se kroz promišljenu marketinšku kampanju i promociju vinarije povežu sa horeka sektorom, da one lakše nađu put do tržišta, kao i da se pridobije nova vinska publika. 

Spajanjem vinske kulture i savremene umetnosti imamo viziju da će ljubitelji vrhunskog prepoznati naš napor u promovisanju pravih vrednosti u našoj zemlji.

"Promovisanjem manjih i srednjih vinarija kao i nagrađivanih vina uspeli smo da održimo tradiciju i nastavimo da širimo turistički potencijal Zemuna, kao i privredno i kulturno dobro na ovim prostorima. Na ovogodišnjoj manifestaciji pored sjajnih vina i zanimljivih umetničkih dela, uživaćemo u nekoliko vinskih premijera, apetajzera, a publika će imati priliku da proba i nekoliko kvalitentih destilata“, reči su osnivača manifestacije Mirka Rnjaka i Marijane Đorđević Obradović.

Ovo su umetnici koji će izložiti svoja dela na 2. Zemunskom Salonu Vina i Umetnosti:

Nebojša Savović Nes

Rođen 1959. godine u Gornjem Milanovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Fakultet primenjenih umetnosti završio na katedri vajarstva kod profesora Miodraga Živkovića kod kog je i magistrirao. Kontinuirano osvaja brojne nagrade tokom umetničke karijere, počev od studentskih dana. Autor značajnih memorijalnih i ambijentalnih skulptorskih dela u Srbiji i zemljama okruženja. Skulpture galerijskog formata, izvedene u kamenu, nalaze mu se u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Srbiji i inostranstvu. Autor projekta i selektor godišnje renomirane izložbe "Umetnost i vino". Kontinuirano, od 2004. godine angažovan je na izradi mermerne ornamentike Hrama Svetog Save u Beogradu.

Ljubomir Lacković

Rođen je 1955. godine u Zemunu. Nakon završenog automehaničarskog zanata (koji ga nije zanimao), završio Fakultet primenjenih umetnosti, odsek vajarstvo u klasi profesora Glida i Vujisića. Ostvario 30 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Koristi metal kao materijal u kom pokazuje svoje ideje i snove. Osvojio je više nagrada od kojih je najznačajnija: Salon de la Nationale des Beaux-Arts, prix Baumel-Schwenck, Carrousel du Louvre 2005.

Petar Hranueli (Petar Hranuelli)

Rođen u Supetru 1975, a do 1994. godine živi u Postirama na ostrvu Braču. Izlaže od 1994. godine na 66 samostalnih i 123 grupne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovom umetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari. Mnoga dela mu se nalaze u stalnim postavkama muzeja, galerija, privatnim kolekcijama, širom sveta. Hranuelijev opus materijalom i vitalnošću vezan je za njegovo poreklo, ostrvo Brač. Kamene skulpture apstrahovanih formi iz figurativnog, prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudske figure uopšte, redovno u dijalogu s tradicijom od praistorije preko klasične antike do savremenog doba.

Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekad i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuelijevog stvaralaštva. Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu.

Teodora Stojanović

Rođena u Beogradu 1981. godine, polu Srpkinja polu Kipranka. Završila osnovne studije u klasi profesora Dušana Otaševića na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, i specijalističke studije slikarstva u klasi akademika Vladimira Veličkovića na istoimenoj akademiji. Magistrirala filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ostvarila 25 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi. Član ULUS-a, ULUPUDS-a, ICAF-a. Osvojila više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: Recognition Cultural Affairs Bureau, Tichung City Goverment, Dadun Cultural Center, Tichung City, Taiwan.

Slađana Stojanović Hristovski

Rođena 1975. godine u Beogradu. Studije likovnih umetnosti upisala je u Rimu na Accademia di Belle Arti, po povratku u Beograd, diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Gordana Nikolića na odseku slikarstvo. Ostvarila je više samostalnih i grupnih izložbi, osvojila nekoliko nagrada. Članica ULUS-a od 2003. godine.

Kosta Botunjac

Rođen 1954. godine u Donjem Zleginju u Župi aleksandrovačkoj. Vinar je i vinogradar. Slikarstvom se bavi amaterski. Motive za slike i inspiraciju pronalazi u različitim temama. Na njegovim slikama su prisutni motivi berbe, pejzaža, ali i ratova. Ostvario je par samostalnih i nekoliko grupnih izložbi. Osvojio je i nekoliko nagrada za slikarstvo. Za Kostu se često govori da je najbolji slikar među vinarima, i najbolji vinar među slikarima.