Mljekara Dule
Mljekara Dule

KOZJI SIR GORSKI

KOZJI SIR GORSKI
5 zvezdica od 6 glasova

Kontakt

Proizvodnja kozjeg sira

Kozji sirevi Gorski

Kozji sir sa obronaka Fruške gore

Sve je počelo 2008. godine sa našom prvom kozom i željom da se posvetimo zdravom načinu života i ishrane. Koza, kao divna čista životinja savršeno se uklopila u ambijent zelenih padina Fruške gore i izvorske Jazak vode. Sa velikim entuzijazmom i željom, došli smo na ideju da odličan sir koji smo napravili za sebe podelimo sa drugima.

Stado smo proširili vrhunskim grlima rase Alpina, koje daju puno mleka. Ishranom smo obezbedili da kvalitet mleka bude takođe vrhunski. U selu Jazak na Fruškoj gori napravili smo farmu koza i mini mlekaru sa ciljem da proizvodimo vrhunski kozji sir, od čistog kozjeg mleka. Receptura je tradicionalna kako bi se obezbedio odličan ukus sira. Mlekara je urađena po važećim propisima koji obezbeđuju maksimalnu higijenu što je od velikog značaja za sa kvalitet sira.

Naš cilj je da savršenim higijenskim uslovima i kontinuiranim praćenjem mleka i sira obezbedimo maksimalan kvalitet našeg sira. Nismo podlegli iskušenjima da na jednostavan način proizvedemo sir: ne dodajemo kravlje mleko, ne koristimo boje ili konzervanse.  Naš sir je od 100% kozjeg mleka. Dolazno mleko se prerađuje što je brze moguće. U ne više od tri dana sirevi su gotovi i spremni za isporuku, osim zrelih sireva koji odlaze na odležavanje. Sireve isporučujemo nekoliko puta nedeljno, tako da na vašu trpezu dolaze izuzetno sveži sirevi. Kuvari najboljih restorana u Beogradu i Novom Sadu su dali visoku ocenu našem siru i mi smo ponosni da je naš trud dao rezultat. Mi smo “mala” mlekara, što je naša prednost, jer možemo lako da se prilagodimo potrebama i specijalnim zahtevima naših kupaca što se tiče ukusa naših sireva.

Kozji sirevi Gorski

Polutvrdi kozji sir

Njegova aroma je karakteristično zrela, a ukus prijatno aromatičan i blago slan. U osnovnoj varijanti, polutvrdi kozji sir je odličan kao dodatak svim vrstama jela. Začinska varijanta ovog sira, sa mešavinom začinskog bilja (ruzmarin, vlašac i bosiljak) je kozji sir koji odaje fantastičan miris i ukus začinskog bilja.  Za ljubitelje jačih aroma, tu je sir sa tucanom ljutom crvenom paprikom i sir sa biberom, izuzetnog ukusa.

Ukoliko volite da mešate ukuse, tu je naš polutvrdi kozji sir sa brusnicom, koji preliven medom predstavlja pravi doživljaj za vaše čulo ukusa.

Sir je dobre teksture, može se lako seći na oblike koji vam odgovaraju. Takođe je pogodan za rendanje. Može da bude veoma ukusna komponenta sendviča, hladnih jela i jela od sira ali se takođe može koristiti za divne salate.

Može se konzumirati kao predjelo ili na kraju obroka sa grožđem i orasima ili sa maslinama i maslinovim uljem.

Mladi kozji sir

Mladi kozji sir je mekan, izrazito bele boje, sa primesama surutke, odlične teksture što omogućava da se lako reže. Mladi kozji sir možemo da konzumiramo samostalno ili kao sastojak toplih sendviča i spada u hranu koja je lagana.

mladi kozji sir Gorski

Mladi kozji sir može da se kombinuje sa paradajzom, mladim ili crvenim lukom, ali je odličan i kao poslastica sa voćem ili žitaricama, pa čak i muslijem.  Može da se jede kao nezavisan oborok ili kao sastavni deo nekih jela.

Stari kozji sir

Stari kozji sir, beli sir u kriške, je tvrdi sir koji odležavanjem dobija ukus starog i suvog sira.  Ovaj sir ima jači ukus. Za ljubitelje kozjeg sira, nakon odležavanja od par meseci ovaj sir dobija prijatan slano-kiselkast ukus sa prizvukom kozjeg mleka.

Kozji sir u ulju Gorski

Ovaj kozji sir može da se konzumira kao predjelo, u raznim salatama (odlično se kombinuje sa kruškom) ili da se griluje na roštilju ili tiganju. U svakom slučaju ima odličan ukus i punoću za uživanje u konzumiranju.

Mapa

Akcije