Mljekara Dule
Mljekara Dule

BOUTIQUE VINARIJA FRAGARIA

BOUTIQUE VINARIJA FRAGARIA
4.29 zvezdica od 7 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Lupoglavska 11
  Poljana Lukarevina, Drenča
  37230 Aleksandrovac
  Srbija
 • Telefon: +381 62 19 80 698
 • Telefon: viber +387 61 183 410
 • Mobilni: +387 61 488 998
 • Mobilni: +381 63 87 05 391
 • Pošalji e-mail

vina-fragaria

 

U samom srcu Poljane Lukarevina, okružen vinogradima, na svojoj dedovini, dr. sci. Slobodan Vujić iz Sarajeva, obnovio je stare porodične vinograde i napravio malu Boutique Vinariju Fragaria, gde "dolaze samo oni koji znaju šta traže", jer njegova vina nisu usputna stanica.

 

 

Slobodan, sa svojom suprugom i ćerkama pravi vina koja su prepoznata kao visoko kvalitetna vina, potpuno prirodna, bez ikakvih umetnih aroma, a posebnu specifičnost im daje Župska zemlja na kojoj se nalaze vinogradi.

 

Vina Fragaria

Ime vinarije Fragaria potiče od latinske reči "grafare" što u prevodu znači jagoda, koja upozorava na ugodnu aromu ne samo plodova, već i listova. "Fragaria" slično zvuči na mnogim jezicima, a po značenju predstavlja nešto fino, ugodno, kulturno, nežno, kakva su i vina Fragaria.

Svako "Fragaria" vino ima svoju priču. Posebno je prepoznatljiva "Fragaria White – Jagoda” od skoro izumrle autohtone vinske sorte jagoda, koja je kao zaštitni znak postojala oko župskih kuća, pa i oko kuće njegovog pradede. A tu je i "Fragaria Red" kupaža sorti Merlot i Cabernet Sauvignon, a ovo vino zbog podneblja, može se pohvaliti kao vrhunsko vino.

 

vina-fragaria
 
Etikete vina "Boutique Vinarija Fragaria" su minimalističke etikete, koje prestavljaju spoj tradicije, ali i medij za komuniciranje s potrošačem. Na prednjoj etiketi je neupadljivo napisano o kojoj se sorti vina radi, što izaziva kod potrošača da posebno obrati pažnju šta piše na etiketi. Zadnja etiketa, sadrži i preporuku na kojoj temperaturi piti i sa kojom hranom spariti.
 
Svaka etiketa ima zaštitni znak Fragaria vina, a to je dizajnerski urađena porodična stara kuća u poljani, ruralne arhitekture, tipičnog oblika, u kojoj se nalazio vinski podrum. Tu su pradedovi Vujić Slobodana boravili tokom sezonskog rada u vinogradu, tu su prerađivali grožđe, čuvali vina. Izbor papira je visokog kvaliteta, posebno biran za svaku sortu vina.

 

Vinarija

Vinarija je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju vina kapaciteta 30.000 litara, a u sklopu vinarije se nalaze barik sala i degustaciona sala. 

 

Vinograd

vinogradi-boutique-vinarija-fragaria

 

Dovoljno je prošetati jednim od Fragaria vinograda, koji se prostiru na ukupno 2 hektara, u vinskom rejonu Tri Morave i župskom vinogorju, te upiti miris grožđa, da bi se u njemu osetio duh Župske kulture, tradicije i nasleđa. Fragaria vinarija i njeni vinogradi "Bela zemlja", "Brdo", "Kusak" i "Jagoda" nalaze se u poljani Lukarevina u centralnoj Srbiji, a okruženi su planinama Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), Goč (1123 m) i Jastrebac (1494 m).
 
To je regija sa blagom mikroklimom, gde temperature retko padaju ispod -10°C, u zaštićenom područiju do kojega zimi ne prodiru mrazovi, ni hladni vjetrovi.

Poljana Lukarevina je nazvana, po predanjima, jer je luka vjetrova. Stanovništvo se ovde već vekovima bavi vinogradarstvom. Najsušniji period godine je od aprila do juna, dok su jeseni sunčane i suve, pa u Župi mogu da uspevaju i tipično mediteranske kulture, kao što su smokve. Zato je svaka godina za vino drugačija, jer su različiti vremenski uticaji koji vladaju tokom sedam ili osam meseci, od kada se zazelene nove grane, pa do izlaska vinogradarskih makaza na scenu u toku berbe. Vinogradarske sorte su planski posađene prema klimi koja vlada u Župi.

Župa je prava mala vinska oaza u kojoj su sačuvane autentične sorte grožđa prokupac, tamjanika i jagoda, a uz njih se u vinogradima, takođe, mogu naći i internacionalne sorte kao što su Cabernet Sauvignon, Merlot, Rajski rizling, Chardonnay…

 

Fragaria White Jagoda

fragaria-white-jagoda

 

Fragaria White Jagoda je ekskluzivno belo vino od nedavno obnovljene autohtone sorte "jagoda", koje se pravi u limitiranim količinima. Eksplozivno vino bledo zlatne boje, sa elegantnim, bogatim i harmoničnim voćnim završetkom, u kome se arome kamilice, mente i majčine dušice, mešaju sa aromama tropskog voća, zrele kruške, kajsije i breskve.

Nagrade

Ovo ekskluzivno vino za eksluzivne ljude dobitnik je srebrne medalje na AWC Vienna 2020, i na Velikom ocenjivanju vina Srbije 2021.

Slaganje sa hranom

White Jagoda Boutique Vinarije Fragaria se savršeno slaže uz lagana bela mesa, mlade sireve, morske plodove, pržene lignje, danje, grilovane špargle sa limunom, maslinovim uljem i feta sirom, tartarom od paradajza, itd...

Serviranje

Servira se na temperaturi od 12° C


Fragaria White Tajna Veza

etiketa-fragaria-white-tajna-veza

 

Fragaria White Tajna Veza je sjajno belo vino sa citrusnim notama, upletenim u herbalne note i arome manga, zove, grejpa i preskve, koje nam pokazuje neku tajnu vezu, koja nas povezuje sa prošlošću, ali otvara put i za budućnost. Pri svakom gutljaju ovo vino, u kojem morate uživati sa prijateljima, otkriva i nove arome jabuke, ogrozda, kruške i mnogih začina, koje ćete sami otkriti...

Nagrade

Ovo vino od sorte Sauvignon Blanc dobitnik je nagrada: Srebrna medalja - AWC Vienna 2020 i Veliko ocenjivanje vina Srbije 2021.

Slaganje hrane

Fragaria White Tajna Veza Boutique Vinarije Fragaria se izuzetno slaže uz ribu, piletinu i ćuretinu sa začinskim biljem, neutralne kravlje i kozje sireve, pohovane tikvice, grilovane špargle sa limunom, maslinovim uljem i feta sirom, kao i uz tart od paradajza sa bosiljkom, dimljene morske plodove, pržene lignje i dagnje.

Serviranje

Servira se na temperaturi od 12° C


Fragaria White Tamjanika

fragaria-white-tamjanika

 

Fragaria White Tamjanika je belo vino od srpske od autohtone sorte grožđa Tamjanika u kome dominiraju bosiljak, muskatni orah i tropsko voće, koje se prepliću sa herbalnim tonovima mente, citrusnog voća. limete, zrelih plodova jabuke i tamjana. 

Slaganje sa hranom

Ovo vino koje asocira na ljubav, poeziju i sreću, odlično se slaže uz ribu, piletinu i ćuretinu sa začinskim biljem, neutralne kravlje i kozje sireve, pohovane tikvice, grilovane špargle sa limunom, maslinovim uljem i feta sirom, kao i uz tart od paradajza sa bosiljkom, dimljene morske plodove, pržene lignje i dagnje.

Serviranje

Servira se na temperaturi od 12° C


Fragaria Red Selekcija

fragaria-red

 

Fragaria Red Selekcija je vino pravljeno ručno, na tradicionalan način. Ovo vrhunsko crveno vino je kupaža sorti merlot (67%), Cabernet sauvignon (29%) i Petit Verdot (4%). Ono što ovu Selekciju čini posebnom je način na koji se vinogradi obrađuju tokom godine, ručni način prerade, kao i odležavanje 18 meseci u barrique buradima i 8 meseci odmaranja u flaši. Uživaćete u svakom gutljaju ovog vina sa notama bobičastog voća, crne čokolade i vanile, i otkrivaćete arome kupine, ribizle, borovnice, pekmeza i lista duvana.

Nagrade

Ovo vrhunsko vino koje se prodaje u limitiranim serijama različitih berbi (2017, 2018, 2019 i 2020), dobitnik je mnogobrojnih nagrada: Berba 2017 srebrna medalja na AWC Vienna 2020; Berba 2018 zlatna medalja na AWC Vienna 2020; Berba 2019 zlatna medalja na AWC Vienna 2021 i srebrna medalja - Veliko ocenjivanje vina Srbije 2021.

Slaganje sa hranom

Fragaria Red Selekcija Boutique Vinarije Fragaria se najbolje slaže uz dry aged biftek, T-bone, rib-eye steak, pršutu i tvrde sireve, ali i uz crnu čokoladu sa 85-90% kakaa.

Serviranje

Servira se na temperaturi od 16-18° C


Fragaria Red VotaŽi

fragaria-red-votazi

 

Fragaria Red VotaŽi je crveno vino, prave rubin crvene boje, koje je spavalo 12 meseci u barrique buradima, kako bi u svom telu probudilo mnoštvo različitih aroma, koje se sudaraju sa vašim emocijama i barikom. Vino nosi ime "VotaŽi", jer kroz njega vidite svoj život, baš onakav kakav treba biti. A u ovoj kupaži sorti Merlot (60%) i Cabernet Sauvignon (40%) dominiraju arome borovnice, kupine, ribizle, crne čokolade i vanile, koje asociraju na sreću, zabavu, spokoj i ljubav.

Nagrade

Fragaria Red VotaŽi Boutique Vinarije Fragaria dobitnik je zlatne medalje na AWC Vienna 2021 i bronzana medalja - Veliko ocenjivanje vina Srbije 2021.

Slaganje sa hranom

Fragaria Red VotaŽi Boutique Vinarije Fragaria se savršeno slaže uz jela od crvenog mesa, tvrde sireve i desrte sa crnom čokoladom.

Serviranje

Servira se na temperaturi od 16-18° C 


Fragaria Rose Fragolina

fragaria-rose-fragolina

 

Fragaria Rose Fragolina je lagano cvetno rose vino od sorte Cabernet Sauvignon, sa mnoptvom aroma, u kojima dominiraju šumska jagoda, belo cveće, papaja, ruža, dragon frut i grejp. Ostale arome ostavljamo vama da ih sami otkrijete, jer je vino Rose Fragolina, upravo ono što vam je nedostajalo.

Slaganje sa hranom

Rose Fragolina Boutique Vinarije Fragaria se odlično slaže uz testenine, rižoto, jastoga, ali i šnenokle, pana kotu i čizkejk.

Serviranje

Servira se na temperaturi od 10-12° C


Gde kupiti

fragaria-vina

 

Vina Fragaria možete kupiti u bolje snabdevenim vinotekama, restoranima, kao i u online prodavnici, a dostavljaju se na kućnu adresu u celoj Srbiji, Bosni i Hercegovini, Austriji i Nemačkoj. Takođe je moguće naručiti ih za Hrvatsku, i države BeNeLux-a. Dostava se naplaćuje zavisno od regiona.

Značajan deo prodaje vina Fragaria predstavlja izvoz vina u BiH, Austriju, Nemačku i Ameriku, a u skoroj budućnosti i u Veliku Britaniju, zbog čega je vinarija Fragaria veoma ponosna što su vina Fragaria prepoznata i u drugim zemljama kao vrhunska vina.

 

vrhunska-vina-fragaria

 

Detaljne informacije o vinima Fragarija možete naći na njihovoj web stranici i instagramu.

 

Mapa