Mljekara Dule
Mljekara Dule

VINSKA KUĆA RAKIĆEVIĆ

VINSKA KUĆA RAKIĆEVIĆ
5 zvezdica od 3 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Velja Glava bb
  Župa
  37230 Aleksandrovac
  Srbija
 • Telefon: +381 63 84 11 474
 • Mobilni: +381 65 55 28 699
 • Pošalji e-mail

vinova-loza-vinarija-rakicevic

 

Na ustalasanim padinama, nadomak najčuvenijeg srpskog grada vina, Aleksandrovca, u jednom od najlepših sela Župe, Velja Glava, nalazi se Vinska kuća Rakićević. Ova porodična vinarija uz puno rada i ljubavi prema vinogradima, prozivodi vrhunska vina. 

 

 

Možete posetiti Vinsku kuću Rakićević u podrumu Lukarevina, kao i u selu Velja Glava. U Veljoj Glavi u sklopu  vinarije postoji i degustaciona sala, kapaciteta oko 30 ljudi, koju gosti mogu posetiti uz degustaciju domaće kuhinje i vrhunskih vina.  


Gde se nalazi

Vinska kuća Rakićević se nalazi u selu Velja Glava, koje je udaljeno 7km od Aleksandrovca. Dolazeći do Vinske kuće Rakićević, možete upoznati mnoge čari Župe, i videti veliki broj plantaža, kao i Manastir Drenč, koji datira iz 14. veka.

 

Vinogradi

vinogradi-vinska kuca-rakicevic

 

Većim delom, zasadi Vinske kuće Rakićević se nalaze u Lukarevini, mestu udaljenom samo 2.5km od Aleksandrovca, gde možete obići  vinograde  i popiti času vina u podrumu starom 150 godina. Podrum je sagrađen 1886. godine i pod zaštitom  je države kao spomenik kulture grada Kraljeva.

 

degustaciona-sala-vinarija-rakicevic

Vinski podrum je dva puta adaptiran, prvi put 1986. godine i drugi put 2021.godine.

 

vinski-podrum-lukarevina-vinska-kuca-rakicevic

U Lukarevini porodica Rakićević proizvodi vino već 60 godina.

Vinogradi Vinske kuće Rakićević se  prostiru na oko 2 hektara u blizini kuće u Lukarevini gde se gaji nekoliko sorti grožđa, kao što su: Prokupac, šardone, rajnski rizling, crni burgundac, merlo, kaberne sovinjon, italijanski rizling i tamjanika.


Vina Vinske kuće Rakićević

vina-vinska-kuca-rakicevic

 

Vina koja proizvodi Vinska kuća Rakićević su vrhunska vina. Izuzetno su lepa i pitka vina, odličnog kvaliteta. Vinska kuća Rakićević proizvodi četiri vrste vina, a to su: Blagoslov, Zdravica, Bela Zdravica i Tamjanika. 


Blagoslov

vino-blagoslov-prokupac-vinska-kuca-rakicevic

 

Vino Blagoslov je crveno vino dobijeno od autohtone sorte Prokupac, koja sa župskim suncem zarobi u bocu domaći dragulj po imenu Blagoslov. Ovo vino karakteriše tamna rubin boja sa ukomponovanim taninima, primesama hrastovine i diskretnim mirisom domaćeg voća.

Uz Blagoslov i uvek srećno. Živeli!

 

Zdravica

vino-zdravica-prokupac-vinska-kuca-rakicevic

 

Zdravica je rose vino nastalo razdvajanjem najkvalitetnijeg samotoka i njegovim vrenjem, koje u nežnom kontaktu između šire i bobica grozđa daje blistavo vino, otvorene rubin boje, sa sortnom karakteristikom domaće autohtone sorte Prokupac.

Ovo vino karakteriše izbalansiran odnos kiselina, pružajući osećaj svežine i punoće, koja zaostaje u ustima, što daje zaokruženost ukusa i mirisa, karakterističnu za vina tipa rose. 

Uz Zdravicu i uvek srećno. Živeli!


Bela Zdravica 

vino-bela-zdravica-vinska-kuca-rakicevic

 

Kao što i samo ime kaže, vino Bela Zdravica karakteriše jedinstvenost i originalnost, kao i sklad svih primarnih i sekundarnih odlika. Župska blagorodna klima daje živahno veoma sveže i aromatski snažno belo vino, koje zaokruženo sa mirisom svežeg voća i dugotrajnim naknadnim ukusom čine Belu Zdravicu posebnom među belim vinima.

Uz Belu Zdravicu i uvek srećno. Živeli!


Tamjanika

Tamjanika je suvo stono belo vino pravljeno po recepturi porodične manifakture. Ovo vino je dobijeno od bobica grožđa Tamjanike, sa vrenjem koje obavljaju fermentisani kvasci. Tamjanika je pitko i harmonično vino veoma prijatnog ukusa i mirisa i posebne slasti.

Uz Tamjaniku i uvek srećno. Živeli!

 

Gde poručiti

vina-vinarija-rakicevic

 

Najbolja župska vina, koja proizvodi Vinska kuća Rakićević možete poručiti direktno od ove male porodične vinarije, na brojeve telefona: +381 63 84 11 474, +381 65 55 28 699 ili preko njihove facebook stranice.

 

Mapa