Mljekara Dule
Mljekara Dule

Burbon (Bourbon)

od Admin u 14-06-2021 u Istražili smo

Burbon (Bourbon)

 

burbon-anastasia-zhenina-unsplash

 

Burbon bi se mogao nazvati i američki viski od kukuruza, a da bi mogao da nosi ovaj naziv, mora biti proizveden prema strogim regulativama. Iako je nastao još u 18. veku u Americi, pod nazivom burbon postao je poznat tek u 19. veku. 

 

 


 

Ovo izuzetno žestoko alkoholno piće sa aromom vanile i karamele, tamno zlatne ili bakarne boje, može se pijuckati čisto, razblaženo sa vodom i ledom, ili u mnogobrojnim koktelima.

Nakon što je američki predsednik Lindon B. Džonson potpisao 1964. godine Kongresni akt, burbon je proglašen za zvanično alkoholno piće Sjedinjenih Američkih Država.


Šta je burbon?

Burbon (engl. Bourbon) je vrsta viskija koji se isključivo proizvodi u Americi. Da bi viski nosio naziv burbon proizvođači u SAD moraju ispoštovati nekoliko zakonskih regulativa: 

 • Burbon mora biti proizveden na teritoriji SAD, uključujući Portoriko i Distrikt Kolumbiju.
 • Burbon mora biti proizveden od žitne mešavine koja sadrži bar 51% kukuruza.
 • Burbon mora odležavati u novim nagorelim hrastovim buradima.
 • Burbon mora sadržati 80% alkohola pri destilaciji.
 • Burbon mora sadržati 62.5% alkohola pre odležavanja.
 • Burbon mora sadržati 40% alkohola prilikom flaširanja.

U SAD nije regulisan tačan period odležavanja, tako da i viskiji koji odležavaju samo tri meseca u hrastovim buradima, mogu nositi naziv burbon. 

Za razliku od SAD, Evropska Unija je zakonski zabranila da burboni koji su odležavali manje od tri godine, nose naziv viski.

 

Vrste burbona

Iako postoje stroge regulative koje definišu kako se mora proizvoditi burbon, postoje mnoge vrste burbona, čiji se stilovi međusobno razlikuju, ne samo po vremenskom periodu odležavanja, već i po tome koje su žitarice pored kukuruza korišćene prilikom destilacije.

Burbon se uobičajeno proizvodi od 51% kukuruza, određenog procenta ječmenog slada i određenog procenta slada treće žitarice, koja može biti raž ili pšenica, što zavisi od brenda američkog viskija. Prema žitaricama od kojih se proizvodi, burbon možemo podeliti na: tradicionalan burbon, ražani burbon, i pšenični burbon.

Tradicionalni burbon

Tradicionalni burbon sadrži 51% kukuruza i podjednak procenat ječma i raži, zbog čega ima uravnotežen ukus koji je podjednako slatkast i začinjen. Najpoznatiji brendovi tradicionalnog burbona su: Jim Beam, Wild Turkey, Knob Creek i Evan William.

Ražani burbon

Ražani burbon pored 51% kukuruza sadrži veći procenat raži u odnosu na ječam, zbog čega ima jači začinjeniji ukus. Najpoznatiji brendovi ražanog burbona su: Four Roses, Basil Hayden’s i Buffalo Trace.

Pšenični burbon

Za razliku od ražanog, pšenični burbon uz 51% kukuruza i ječam, sadrži veći procenat pšenice, što mu daje mekši i slađi ukus. Najpoznatiji brendovi pšeničnog burbona su: Van Winkle, Maker’s Mark i W.L. Weller.

 

burbon-u-buradima

 

Pored ove osnovne tri vrste burbona, slično viskiju, burboni se međusobno razlikuju i prema načinu proizvodnje na: Straight Burbon (pravi burbon), Small Batch Bourbon (burbon mešan od malog broja buradi), Single Barrel Bourbon (burbon iz jednog bureta), Unfiltered Bourbon (nefilterisani burbon), Cask strength Bourbon, Barrel Finished Bourbon, Bond Bourbon i Blended Bourbon (mešani burbon).

Straight Burbon

Straight Burbon (pravi burbon) je vrsta američkog viskija koji je proizveden prema zakonskim regulativima, i ne sadrži dodatne arome ili boje, a odležao je minimum dve godine u hrastovim buradima.

Small Batch Bourbon

Small Batch Bourbon je mešavina burbona od malog broja buradi (manje od 100 različitih buradi).

Single Barrel Bourbon

Single Barrel Bourbon je burbon iz jednog bureta, a s obzirom da se ukus viskija razlikuje od bureta do bureta, burboni koji nose ovaj naziv međusobno će se razlikovati po ukusu, u zavisnosti od bureta iz kog su flaširani.

Unfiltered Bourbon

S obzirom da se viski uobičajeno filteriše, kako bi u čaši delovao kristalno jasno, Unfiltered Bourbon je nefilterisani burbon, zbog čega u čaši deluje pomalo mutno.

Cask strength Bourbon

Cask strength Bourbon ili Barrel Proof Bourbon je mešavina tri burbona od malog broja buradi, koja su stara 6, 8 i 12 godina. Ovaj izuzetan burbon sa nezaboravnom završnicom, bez obzira na svoju jačinu, izuzetno je pitak.

Barrel Finished Bourbon 

Barrel Finished Bourbon je vrsta burbona koja poslednjih 6 meseci odležava u različitom buretu (porta) od onoga u kome je odležavao duži period. Ovaj veoma elegantan burbon koji obično ima tamno zlatnu ili bakarnu boju, prilično je skuplji od ostalih burbona.

Bond Bourbon

Bond Bourbon je vrsta burbona koja nosi obeležje "BiB". Prema regulativama ova vrsta viskija mora biti destilovana i ostavljena u bure iste godine, nakon čega mora da odležava bar 4 godine. U regulativama takođe je naglašeno da Bond Bourbon mora proizvoditi jedan proizvođač, a da burad moraju odležavati u istom podrumu.

Blended Bourbon

Blended Bourbon je mešavina burbona koja sadrži oko 51% pravog burbona (Straight Burbon), kao i drugo neutralno alkoholno piće, zbog čega se u ovu mešavinu dodaju i veštačke boje i arome, kako bi se popravio ukus ove mešavine. 


Pročitaj još:
Dan burbona
Svetski dan viskija


U čemu se razlikuju viski i burbon?

S obzirom da se burbon smatra da je američki viski, na prvi pogled, reklo bi se da razlika ne postoji. Međutim viski i burbon se ipak razlikuju prema žitnim smešama od kojih se prave, kao i prema samom procesu proizvodnje.

Za razliku od viskija koji se većinom pravi od ječmenog slada, i manjeg procenta drugih žitarica, američki burbon se pravi uglavnom od kukuruza i manjeg procenta drugih žitarica (ječma, raži ili pšenice), nakon čega se ostavlaj na odležavanje u novu, nagorelu hrastovu burad. 

Drugi poznati američki viski Tennessee Whiskey, razlikuje se od burbona po toma što se nakon destilacije filetriše kroz ugalj natopljen javorovim sirupom i šećerom, a ovaj proces se naziva Proces Linkoln Kauntija (Lincoln County Process). 

Američki ražani viski se za razliku od burbona pravi od 51% ražanog slada.

Zbog toga važi pravilo da je svaki burbon viski, ali nisu svi viskiji burboni.


Kako je burbon dobio ime?

Ne može se sa sigurnošću utvrditi kako je burbon dobio ime, a postoje dve pretpostavke zbog čega ovaj američki viski nosi naziv po evropskoj dinastiji francuskog porekla, koja je vladala u Francuskoj u 16., a u Španiji, Napulju i Parmi u 18. veku. 

Iako su prvi evropski imigranti počeli da prave viski u Americi još u 18. veku, naziv burbon se pojavio tek 1850. godine.

Burbon je najverovatnije nastao u Burbon okrugu u američkoj državi Kentaki, koji je formiran nakon američkog građanskog rata. U ovom okrugu se najviše gajio kukuruz, od koga se u stotinak malih destilerija pravio viski. Pored industrijske konoplje, viski iz Kentakija je prenošen baržama koje su plovile po reci Ohajo sve do Nju Orleansa. Burad sa viskijem su bila obeležena žigom na kome je pisalo Stari Burbon (Old Bourbon), kako su starosedeoci nazivali ovaj okrug.

Druga pretpostavka za naziv ovog viskija od kukuruza, je činjenica da se najviše prodavao u Burbon ulici u Nju Orleansu.

Danas je američka država Kentaki najpoznatija po proizvodnji burbona, a 10 najvećih proizvođača viskija u Kentakiju proizvode stotine najpoznatijih brendova američkih burbona.

 

Kakvog je ukusa burbon?

S obzirom da prema regulativama burbon ne sme sadržati nikakve veštačke boje ili arome, burboni se ipak razlikuju po ukusu. Na aromu naročito utiče vrsta i procenat žitarica koji se koristi pri destilaciji, kao i sam proces odležavanja, kao i vrsta i veličina buradi u kome viski odležava. Ipak najkarakterističnije arome burbona su arome hrastovog bureta, vanila, karamela i začini.

 

Kokteli sa burbonom

Kao i viski, burbon se veoma često koristi za spravljanje koktela. Najčuveniji kokteli su svakako Old-Fashioned i Mint Julep, a pored njih burbon se koristi i za druge koktele, kao što su:

 • Manhattan
 • John Collins
 • Whiskey Smash
 • Perfect Manhattan
 • Bourbon Sidecar
 • Bourbon Eggnog
 • Kentucky Coffee
 • Bourbon Tea
 • Liquid Bourbon Ball
 • Apple Sour
 • Boulevardier Cocktail
 • Blind Pilot
 • Belmont Jewel
 • Pumpkin Old-Fashioned
 • Steelers Cider
 • Melon Splash
 • Santa's Whiskey Flip
 • Rooster Cocktail
 • Bourbon and Blood
 • Kentucky Kiss
 • Sour Sunrise
 • Three Wise Men Shot