Mljekara Dule
Mljekara Dule

Vrste avokada

od Admin u 18-02-2019 u Istražili smo

Vrste avokada

hass_avokado_na_drvetu

 

Postoje tri vrste avokada i veliki broj hibrida. Tri napojznatije vrste avokada su meksički, gvatemalski i zapadno indijski, kao i hibridi dobijeni ukrštanjem ovih vrsta. Po čemu se razlikuju ove vrste avokada? 

 

Sadržaj: 
Meksički avokado
Gvatemalski avokado
Zapadno indijski avokado
Hibridi avokada
Kojoj familiji biljaka pripada avokado?
Persea americana
Avokado je bobica
Ahuacatl ili testis
Aligatorska kruška

 

Meksički avokado

Meksički avokado potiče iz Meksika. Za razliku od druge dve vrste, njegovo lišće ima karakerističan miris nalik anisu, najizdržljiviji je i može da podnese najnižu temperaturu -6° C. Plodovi meksičkog avokada su mali, i u proseku su teški između 90 do 240 grama; imaju tanku tamnu i glatku koru, punog su ukusa i odličnog kvaliteta. Poznati su nazivi: Blake, Duke, Leucadia, Mexicola, Northrop, Puebla, Snell, Topa Topa.

 

Gvatemalski avokado

Gvatemalski avokado potiče iz Gvatemale i može da podnese najnižu temperaturu od oko -4,5° C. Plodovi gvatemalskog avokada su veliki i imaju debelu, grubu koru. Poznati su nazivi: Benik, Carlsbad, Choice, Colorado, Dickinson, Itzamna, Linda, Lyon, Matney, Mayapan, Miller, Nabal, Nimlioh, Panchoy, Prince, Kashlan Queen, Sharpless, Sinaloa, Taft.

 

Zapadno indijski avokado

Zapadno indijski avokado je najosteljiviji na hladnoću i može da podese najnižu temperaturu od -2° C. Plodovi su veliki sa glatkom tvrdom korom.

 

Hibridi avokada

Hibridi avokada su nastali ukrštanjem meksičkog i gvatemalskog avokada, a najčuveniji su Hass, Fuerte, Leonard i Worsham. Najprodavaniji hibridi avokada na tržištu su Hass, kojeg ćete prepoznati po skoro crnoj gruboj kori, i Fuerte koji ima tanku zelenu koru.

 

Kojoj familiji biljaka pripada avokado?

Avokado pripada familiji lovora (Lauraceae) koja obuhvata oko 55 rodova i preko 2000 vrsta skrivenosemenica. Familija lovora je najrasprostranjenija u toplim tropskim oblastima na obe hemisfere, tako da ćete lovorove šume naći u Srednjoj i Južnoj Americi, Jugoistočnoj Aziji, Madagaskaru, južnom Japanu i Makaroneziji.

 

Persea americana

Avokado pripada rodu Persea ili tačnije (Persea americana), a nekoliko divljih vrsta raste u Centralnoj Americi. Seme pronađeno u dolini Tevakan, južno od današnjeg Meksiko Sitija, dokaz je da su ljudi hiljadam godina uzgajali avakodo.

 

Avokado je bobica

Verovali ili ne ali avokado prema izgledu svog ploda spada u bobice. Bobice imaju sočan plod, u sva tri sloja oplodnice. Da bi vam bilo lakše da shvatite, u bobice spadaju i grožđe, paradajz, ribizla i tikve, lubenica, dinja itd.

 

Ahuacatl ili testis

Astečki naziv za avokado je bio ahuacatl, što je u prevodu značilo "testis". Asteci su koristili avokado kao seksualni stimulant. Španski konkistador Martin Fernandez de Enciso je prvio opisao avokado u svojoj knjizi "Suma De Geografia Que Trata De Todas Las Partidas Del Mundo" 1518. godine. 

 

Aligatorska kruška

Pomeniuli smo već da je na astečkom ili navatl jeziku naziv za avokado bio ahuacatl, iz čega je nastala španska reč aguacate. Sam izgled ovog tropskog voća kruškastog oblika je asocirao na krušku, a izgled kore određenih vrsta na kožu krokodila, te je tako nastao drugi poznati naziv za avokado, aligatorska kruška. Reči navatl jezika koje i danas koristimo su: čili, kojot, ocelot, čokolada i kakao.