Mljekara Dule
Mljekara Dule

Praktični saveti za avokado

od Admin u 18-02-2019 u Istražili smo

Praktični saveti za avokado

avokado_presecen_na_polovine

 

S obzirom da se avokado pojavio skorije na našim pijacama i u supermarketima, mnogi se još uvek nisu usudili da ga kupe, jer ne znaju kako da izaberu zreo avokado, kako da ga iseku, ili koje jelo da naprave s njim. Ovo su praktični saveti za avokado. 

 

 

Kako izabrati avokado?

S obzirom da se avokado bere dok nije još uvek zreo, najvažnije što treba da znate kada kupujete avokado je kako da izaberete zreo avokado da bi vaš gvakamole bio što ukusniji.
 
Prvo pokazatelj je njegova peteljka. Ako peteljka čvrsto stoji, iako ste pokušali da je odvojite, to je siguran znak da avokado još uvek nije zreo. Kod zrelog avokada peteljka se lako uklanja, a sa njom i deo kore. Ukoliko peteljka spadne odmah zajedno sa korom, a ispod nje se pokaže tekstura koja na sebi ima braonkaste fleke, to je znak da je avokado, nažalost, prezereo.

Ukoliko avokado nema peteljku, obratite pažnju na sam vrh avokada. Ukoliko je vrh svetlo zelen avokado nije zreo, ukoliko je braonkast, prezereo je.

 

Šta uraditi sa zelenim avokadom?

Ukoliko niste bili u mogućnosti da kupite zreo avokado, evo nekoliko saveta kako da potsaknete njegovo zrenje.
Ukoliko želite da avokado sporije sazreva, stavite ga u kutiju za voće u vašem frižideru, najduže oko dve nedelje. Nakon toga ga izvadite i držite dan, dva napolju. 

Ukoliko želite da ubrzate proces sazrevanja, stavite avokado u papirnatu kesu zajedno sa zrelom bananom ili jabukom, i sačekajte par dana da sazri.

Zreo avokado može da se čuva 2-3 dana u frižideru.

 

Da li avokado može da se zaledi?

Ukoliko ste ispasirali preveliku količinu zrelog avokada, poprskajte ga sokom od limuna ili lajma da ne bi počeo da dobija braon boju (dovoljna je jedna kašičica limunovog soka na jedan avokado), stavite  ga u kesice i zaledite. U zamrzivaču može da stoji oko 4 do 5 meseci.

 

Kako iseći avokado?

Pre nego što isečete avokado, obavezno ga prvo dobro operite da bakterije koje se nalaze na površini njegove kore ne bi ušle u njega. Da bi pravilno isekli avokado potreban vam je nož bar 5 centimetara duži od avokada. Stavite avokado na dlan i zasecite ga nožem uzdužno. Bez pomeranja noža, okrećite avokado oko oštrice noža, dok se ne prepolovi. Zabodite blago oštricu noža u košticu, i blago ga okrenite da biste je izvadili iz avokada. Da bi bezbedno izvadili oštricu iz koštice, samo blago pritisnite košticu.

Meso avokada možete izvaditi kašičicom, ili ga možete oljuštiti, jer kada je zreo, lako se ljušti. Takođe ga možete zaseći, dok je u kori, na kockice, koje će ispasti kada ga izvrnete. Isečen avokado brzo oskidira, zato ga morate poprskati limunom, lajmom ili sirćetom. Ukoliko odmah dodate paradajz, avokado neće oksidirati.

 

Jela sa avokadom

Avokado se jede presan. Isečen na tanke kriške ili kockice, odlično se slaže uz paradajz, crni luk, beli luk, ljute papričice, korijander (peršun ili celer za one koji ne vole korijander), bosiljak, mocarelu. 


Isprobajte:
Punjena jaja avokadom


Od avokada se najčešće pravi meksički specijalitet gvakamole. Može poslužiti kao puterast i zdrav namaz na hlebu u koji možete dodati malo bibera i belog luka po ukusu, kao i paradajz ili neko drugo omiljeno povrće. Možete ga jednostavno iseći na tanke kriške i zajedo sa kolutovima paradajza poređati na parče hleba ili tosta.