Mljekara Dule
Mljekara Dule

Koktel Bladi Meri

od Admin u 15-12-2020 u Recepti

Koktel Bladi Meri

koktel-bladi-meri

 

 

Najčešće piće koje se pijucka u avionu i tokom nedeljnog branča, koktel Bladi Meri se smatra jednim od najkompleksnijih koktela na svetu. Ovaj pomalo ljutkast osvežavajući koktel, koji se najčešće pije nakon mamurluka, krije interesantnu priču o svom nastanku.

 

 

Šta je Bladi Meri?

Bladi Meri je alkoholno piće koje kao glavne sastojke sadrži vodku i sok od paradajza. Ovaj neobičan koktel izuzetno je popularan širom sveta, a najčešće se pije u avionu ili tokom nedeljnog branča. Zbog svoje velike popularnosti u Americi se obeležava i Dan Bladi Meri.

 

Ko je izmislio Bladi Meri?

Nije lako odgovoriti na pitanje ko je izmislio Bladi Meri, jer je za nastanak ovog popularnog koktela sa paradajz sokom vezano nekoliko priča, o njegovom nastanku. 

Francuski barmen Fernand Petju (Fernand Petiot) tvrdio je da je osmislio ovaj koktel još davne 1921. godine, dok je radio u čuvenom Njujork baru u Parizu, koji su posećivali Ernest Hemingvej, Hemfri Bogart, Rita Hejvort i mnogi ruski emigranti. Vodka i kavijar, koje su sa sobom doneli ruski emigranti bili su izuzetno popularni u Parizu početkom XX veka.

S obzirom da je vodka u to doba bila potpuno novo alkoholno piće, ovaj francuski barmen je osmislio koktel sa vodkom umesto džina, koji se dugo vremena nazivao Crveni zubatac (Red Snapper). Bladi Meri je postao naročito popularan kada se Fernand Petju preselio za Njujork 1934. godine i počeo da ga pravi u čuvenoj King Kole sobi (King Cole Room) u njujorškom hotelu St. Regis. Petju je kasnije tvrdio da je upravo on kao glavne sastojke pored vodke i soka od paradajza, dodao vorčester sos, so i biber, začinsku kajen papriku i sok od limuna.

 

Pronađite najkvalitetnija alkoholna pića i najbliže proizvođače, trgovce i distributere.

 

S druge strane, čuveni holivudski glumac i komičar Džordž Džesel (George Jessel) tvrdio je u svojoj autobiografskoj knjizi "Svet u kome sam živeo" (The World I Lived In) da je potpuno slučajno osmislio koktel Bladi Meri, 1927. godine u Palm Biču, u želji da se otrezni nakon jedne pijanke. Moguće je da je ovaj veliki američki glasnogovrnik, koji je 50-tih godina XX veka u reklami za čuvenu Smirnoff vodku, tvrdio da misli da je izmislio Bladi Meri, zaista i prvi pomešao vodku sa sokom od paradajza. Kasnije je barmen Petju zamenio džin sa vodkom u svom koktelu Red Snapper i začinio ga vorčester sosom.

S obzirom da se ove tvrdnje ne mogu ni potvrditi, niti opovrgnuti, verovatno nikada nećemo zaista znati ko je izmislio Bladi Meri.


Po kome je Bladi Meri dobio naziv?

Koktel Bladi Meri uobičajeno se povezuje sa Krvavom Meri, nadimkom koji je imala engleska kraljica iz 16 veka, ćerka Henrija VIII i Katarine od Aragona, starije polusestre čuvene kraljice Elizabete I. Iako asocira na nadimak ove engleske kraljice, koja je u svojoj kratkoj vladavini zapamćena po masovnom ubijanju protestanata, ovaj koktel najverovatnije nema nikakve veze s njom.

Postoji nekoliko priča o tome kako je ovaj koktel dobio naziv. Barmen Fernand Petju je objasnio da je čuveni američki zabavljač Roj Barton nazvao ovaj koktel Bladi Meri po njegovoj omiljenoj kelnerici Meri koja je radila u čikaškom noćnom klubu "Kanta krvi" (Bucket of Blood).


Možda vas zanima:
Dan koktela Bladi Meri


S druge strane, glumac Džordž Džesel naziv pripisuje Meri Braun Varburton (Mary Brown Warburton) koja je svoj prvi Bladi Meri slučajno prosula po svojoj beloj večernjoj haljini, uzviknuvši: "Džordž, sad me možeš zvati krvava Meri".

Postoje neke indicije da se naziv može povezati i sa čuvenom holivudskom glumicom Meri Pikford (Mary Pickford), kao i predanja da je naziv nastao od nepravilnog izgovaranja ruskog naziva pića, koje se zvalo Vladimir, po Vladimiru Smirnovu.


Originalni recept za Bladi Meri

Originalni recept za Bladi Meri se pripisuje francuskom barmenu Fernand Petju-u, i on glasi.

Sastojci:

  • 60 ml soka od paradajza
  • 60 ml vodke
  • pola kašičice vorčester sosa
  • prstohvat soli
  • prstohvat crnog bibera
  • prstohvat ljute mlevene paprike
  • par kapi limunovog soka
  • mrvljeni led

Priprema:

U koktel šejker (a može i direktno u čašu) dodati so, biber, ljutu mlevenu papriku, vorčester sos. Nakon toga dodati par kapi limunovog soka, mrvljeni led, vodku i na kraju sok od paradajza. Dobro promešati i sipati u čašu.

 

Da bi vaš Bladi Meri bio još ukusniji dodajte u njega domaći sok od paradajza, koji proizvodi Sa salaša zimnica.

 

Ukrasiti kolutom limuna i stabljikom celera.

 

U kojoj čaši se služi Bladi Meri?

Bladi Meri se služi u visokoj čaši za koktele i druga mešana pića, u koju može da stane od 240 do 350 ml. Ova velika koktel čaša obično se naziva čaša za produžena pića (Highball glass).

 

Šta se slaže uz Bladi Meri?

Ukoliko se pitate šta se slaže uz Bladi Meri, mi vam preporučujemo da ga pijuckate uz slano meze: slane krekere, kockice sira, domaće salame i kulen, kisele krastavčiće i masline. 

 

Ako tražite domaće kobasice i kulen koji bi vam se slagali uz Bladi Meri, poručite sremske kobasice i domaći kulen u kati.

 

S obzirom da je rub čaše obložen solju, Bladi Mei se nikako ne slaže uz čokoladu, voće ili neke druge slatke poslastice.