Mljekara Dule
Mljekara Dule

Praktični saveti za mango

od Admin u 19-02-2019 u Istražili smo

Praktični saveti za mango

iseceni_mango_jezic

 

Ako se pitate kako izabrati mango, kako iseći mango, šta uraditi sa zelenim mangom, da li mango može da se zaledi i koja jela da pravite sa mangom, ovo su praktični saveti za mango.

 

 

Kako izabrati mango?

Da bi ste izabrali zreo mango potrebno je da ga blago stisnete. Ukoliko je mekan na dodir i lepo miriše, znači da je zreo. Ako vam prst upadne u koru, mango je već prezreo i neće imati dobar ukus. Na to ukazuju i braonkaste tačke koje se pojave na njegovoj kori. Ukoliko je tvrd na dodir, mango je još uvek zelen.

 

Šta uraditi sa zelenim mangom?

Ako ste slučajno kupili zeleni mango, ne očajavajte. Jednostavno ga stavite u papirnatu kesu i ostavite ga da stoji par dana. Ukoliko želite da ubrzate proces sazrevanja pored manga dodajte i jednu bananu ili zrelu jabuku.

Ukoliko nemate strpljenja da sačekate par dana da mango dovoljno sazri, napravite salatu od zelenog manga, koja je pravi specijalitet na Tajladu.

 

Kako iseći mango?

Postoji nekoliko načina na koji možete iseći mango. Pre nego što izaberete način koji vam odgovara, obavezno pre sečenja operite mango. Postavite ga na dasku za sečenje i pripremite oštar nož bar 5 centimetara duži od manga.

Pre nego što počnete da sečete mango, okrenite ga tako da je peteljka okrenuta na gore. Ispod peteljke u centralnom delu, mango krije veliku pljosnatu košticu, koja zauzma otprilike jednu trećinu ovog voća.

Mango se uvek seče na trećine. Odredite centar manga u odnosu na peteljku ili vrh na kome se nalazila peteljka, i u odnosu na nju secite mango na trećine. Ukoliko niste dobro odmerili, nož će dotaći tvrdu košticu. Prekinite sečenje i pomerite nož još malo u levo ili u desno u zavisnosti koju trećinu sečete.

Ne zaboravite da nožem isečete i nekoliko štapića manga oko srednje trećine, pored koštice. 

 

sprava-za-secenje-manga

Mango je najlakše iseći uz pomoć specijalne seckalice za mango, koju možete nabaviti u bolje snabdevenim marketima.

 

Mango ježić

Najčešće se mango seče sa korom. Da bi ste dobili mango ježića, prethodno isečene dve trećine manga sa korom, secite vrhom špicastog noža, ali tako da ne probijete koru na dnu. Da se ne bi slučajno posekli, najbolje je da ispod  manga postavite kuhinjsku krpu, dok ga pridržavate. 

Nožem napravite nekoliko horizontalnih preseka, a kada završite, nožem zasecite i nekoliko uspravnih preseka, tako da dobijete prilično jednake kockice. Kada završite izvrnite koru manga da bi se formirao veoma dekorativan mango ježić.

Da bi ste isekli kockice manga, prodržavajte rukom ovako formiranog mango ježića, a nožem skidajte kockice na dasku.

 

Mango sečen na štapiće

Opran mango oljuštite nožem ili ljuštilicom, kako ne biste isekli predebelo koru. Oljušten mango postavite uspravno na dasku i isecite ga na tri dela. Opsecite srednji deo oko koštice. Druge dve trećine postavite na dasku i isecite na štapiće.

Ukoliko imate držače za kukuruz, mango možete iseći i uz pomoć njih. Oljuštenom mangu odsecite vrhove i tu zabodite držače za kukuruz, koji će vam pomoći da ga okrećete dok ga sečete na štapiće.

 

Da li mango može da se zaledi?

Kada kupite zreo mango, kako bi ste sprečili njegovo dalje zrenje, obavezno ga stavite u fižider. U fižideru mango može da stoji oko pet dana.

Ukoliko negde iznenada putujete, a u frižideru vam se našao mango, koji ne želite da propadne, isecite ga na kriške i zaledite. Tako zaleđen, mango može da izdrži šest meseci.

 

Jela sa mangom

Mango je najbolje jesti svež i malo ohlađen. Mango je odličan za voćne salate u kombinaciji sa ananasom i papajom. Od manga se takođe prave salate, sveže ceđen sok, salsa. Ukoliko ga imate zaleđenog, dodajte po krišku, dve u vaš smuti, jer se odlično slaže uz jagode i ananas. Mango se takođe slaže uz avokado i malo soka od lajma.