Mljekara Dule
Mljekara Dule

VINARIJA DOJA

VINARIJA DOJA
5 zvezdica od 1 glasova

Kontakt

Prokupac Topličkog kraja


Kad kažeš Toplica, misliš na Prokupac!

 

 

Vina prokupačkog vinogorja

Naš koncept je jednostavan nastavljajući viševekovnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Topličkog rejona, nastojimo da očuvamo vrhunski kvalitet grožđa koje rađa u specifičnom mezoklimatu Prokupačkog vinogorja, u mestu Blace nedaleko od Prokuplja.

doja_vinogradi

Okruženost Prokupačkog rejona planinama formira prirodan amfiteatar čiju osnovu čini široka Toplička kotlina, sa zatalasanim brdima u čijim podnožjima su rečni tokovi i seoska naselja.

Na padinama ovih brda, koja se uglavnom prostiru u pravcu severozapad jugoistok, nalaze se naši vinogradi.

 

Vinogradi Doja

Razliveni na blagim padinama u podnožju planine Jastrebac, naši vinogradi trenutno se prostiru na 20 ha. Velika heterogenost zemljišta i položaji različitih ekspozicija daju nam izuzetnu mogućnost da za svaku sortu izaberemo najbolji položaj.

vinogradi-doja-prokupacko-vinogorje

Izražena kompleksnost zemljišta, zajedno sa specifičnim mikroklimatskim uslovima odabranih lokaliteta, stvara idealne uslove za rađanje grožđa vrhunskog kvaliteta. Naročito sorte Prokupac, koja je svoj najlepši dom još davno pronašla upravo u ovom kraju.

 

Doja vina

Iskustvo i znanje naših enologa pomažu nam da autentičan karakter i jedinstven kvalitet našeg grožđa pretočimo u boce Doja vina.

grozdje-prokupac-vinarija-doja

Poručivanje vina Doja

 

Doja Rose

Vino od autohtone srpske sorte Prokupac, nežne ružičaste. U složenom mirisu voćnog karaktera dominiraju arome šumskog voća – maline, jagode, crvene ribizle i borovnice. Umereno punog, skladnog ukusa i prijatne svežine. Diskretno prožeto mekim taninima, karakterističnim za grožđe sorte prokupac iz Topličkog rejona, koji naglašavaju strukturu ovog vina. Izražena i prijatna voćnost u završnici ističe postojanost ukusa.

doja-rose-2015

Gastro preporuka 

Preporučuje se kao aperitiv, uz svetla mesa sa kremastim prelivima, riblje specijalitete i lagane deserte.

Temperatura serviranja

od 9 do 11 stepeni C

 

Doja Belo

Proizvedeno od sorti pinot grigio i chardonnay, u odnosu 50% – 50%.
Vino je bistre, zelenožute boje. U diskretnom bukeu suptilno se prelamaju fine arome breskve, jabuke i dinje, dok je ukus vrlo intenzivan i harmoničan. Pitko, elegantno i osvežavajuće, umereno puno i sa umerenim sadržajem alkohola, ovo vino izražava najbolje karakteristike sorti Chardonnay i Pinot Grigio.

doja-belo-2015

Gastro preporuka

Odličan je pratilac predjela i laganih jela, poput pasta sa belim kremastim sosovima, specijaliteta sa morskim plodovima i ribom, rižota, jela od piletine.

Temperatura serviranja

od 10 do 12 stepeni C

 

Doja Prokupac

Vino proizvedeno od istoimene autohtone srpske sorte prokupac, sinonima vinogradarstva Topličkog rejona, koje je svoj najlepši dom još davno pronašla upravo u ovom kraju.
Doja Prokupac se odlikuje intezivnom rubin crvenom bojom, mirisom crvenog bobičastog voća kroz koje su protkani barikni tonovi.  Vino je odležalo u bariku 9 meseci, karakteriše ga umerena punoća, dobra struktura, izbalansirane kiseline, mekana i duga završnica.

doja-prokupac


Gastro preporuka

Preporučuje se uz sve specijalitete srpske ili neke druge kuhinje.

Temperatura serviranja

od 16 do 20 stepeni C.

 

Kontakt

TODY DOO Blace
Donja Jošanica bb, 18420 Blace
Tel: +381 11 6555 666
Fax: +381 11 6555 673

Mapa

Akcije