Mljekara Dule
Mljekara Dule

VINARIJA DRAŽEVINA

VINARIJA DRAŽEVINA
5 zvezdica od 2 glasova

Kontakt

Vinsko etno selo Draževina

Vinsko etno selo Draževina se nalazi na putu između Podgorice i Cetinja, ispod brda Busovnik. Udaljeno je od Podgorice 8 km, a od Cetinja 30km. 

Na samo sat vremena vožnje kolima od Budve ili Bara, vinsko etno selo Draževinaje je idealna destinacija za sve one koji žele da probaju tradicionalne specijalitete i vrhunska autohtona drževinska vina.

vinogradi_vinski_podrum_burzanovic_vinarija_drazevina

Draževina je oduvek poznata po vinima a prema predanju dobila je ime po draž vinima, pošto su domaćini putnicima služili draže vino nego vodu. 

U vom vinskom selu možete obići stare kuće sa voltovima i podrumima, veliko gumno i preko 300 godina staru košćelu. Draževina je čuvena i po tome što se ovde nalaze kula bana Milonjića, koju je vladika Petar II Petrović Njegoš opisao u svom delu "Gorski vijenac", kao i crkva Svete Gospojine. U ovoj crkvi, koja je jedna od najstarijih crkava u Crnoj Gori, Sveti Petar Cetinjski je pričestio crnogorsku vojsku pred bitku na Krusima 1796. godine.

zreli_grozdovi_autohtona_sorta_grozdja_crnogorski_vranac_vinarija_drazevina

Lješanski duvan, draževinska vina i rakije su oduvek bili na daleko poznati proizvodi Draževine. Pored grožđa u Draževini uspeva i voće kao što su: smokve, nar i drenjine od kojih se prave sokovi, džemovi, slatko i druge poslastice.

Pored degustacije vina i rakija, obiđite sve kulturno-istorijske spomenike ovog kraja i uživajte u prirodnim lepotama Draževine.

Vinski podrum Burzanović

Vinski podrum Burzanović je star preko sto godina i najstariji je vinski podrum u selu Draževina. Oduvek je poznat po najkvalitetnijim crnim vinima, koja se proizvode ekološki.

vinski_podrum_burzanovic_vinarija_drazevina

kada posetite vinski podrum Burzanović uživaćete u degustaciji vina i rakija, uz koje se služe tradicionalna jela draževinskog kraja: priganica, pršuta, sir, domaća jagnjetina i teletina ispod sača, svinjsko i jagnjeće pečenje sa ražnja, raštan sa prilogom, domaća kastradina, kobasica, slanina i suva rebra, kačamak sa kisjelim mlijekom. 

Vinarija Draževina sadrži 12 apartmana i veliki vinski podrum, kao i prostor za degustaciju vina i rakija i ostalih tradicionalnih specijaliteta.

sala_za_degustaciju_vina_vinarija_drazevina

Vinski podrum Burzanović u Draževini možete posetiti u okviru vinske ture ili uz prethodnu najavu telefonom.

Draževinska vina

Vinarija Draževina pripada vinogradarskom rejonu Crnogorski basen Skadarskog jezera, tj. vinogorje Podgorica.  

Vinarija Draževina proizvodi kvalitetna autohtona draževinska crna vina Vranac i Tamjanka, kao i drževinsko belo vino Prvijenac.

Probajte:

drazevinska_vina_vranac_i_prvijenac_vinarija_drazevina

  • Draževinski Vranac
  • Draževinski Prvijenac

drazevinsko_crno_vino_vinarija_drazevina

  • Draževinsko crno vino

Draževinske rakije

Vinarija Draževina proizvodi i kvalitetne draževinske rakije, a u ponudi su: lozova rakija, pelinkovača, kleka i travarica.

Mapa