Mljekara Dule
Mljekara Dule

VINARIJA MIKIĆ

VINARIJA MIKIĆ
4.6 zvezdica od 5 glasova

Kontakt

viogradi_i_vinarija_mikic

 

Nakon obnove vinograda i izgradnje moderne vinarije 2011. godine, Vinarija Mikić je nastavila tradiciju vrhunskih vinogradara i vinara ovog kraja, u želji da ljubiteljima vina ponudi najbolja vina Negotinske Krajine sa zaštićenim geografskim poreklom.

 

Sadržaj:
Moderna vinarija iz Negotina
Vina vinarije Mikić
Chardonnay
Traminer
Sauvignon Blanc
Rose
Merlot Barrique
Cuvée I
Cuvée I Selection
Crna Tamjanika
Pinot Noir

 

 


Moderna vinarija iz Negotina

Vinarija Mikić se nalazi u selu Rečka koje je udaljeno od Negotina oko 12km. Ova moderna vinarija iz Negotina, koja ima kapacitet vinskog podruma od 150.000 litara, proizvodi devet vrsta vina. Sedam različitih sorti grožđa se uzgaja u pet vinograda, koji pripadaju Negotinskom i Rajačko-Rogljevačkom vinogorju. 

Sa zasadom na vinogradu Lećevo na površini od 8ha i povećanjem kapaciteta vinskog podruma 2018. godine, Vinarija Mikić postaje jedan od najvećih proizvođača vina u Negotinskoj Krajini.

U vinogradima vinarije Mikić rastu internacionalne i autohtone sorte grožđa, kao što su: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer i Crna Tamjanika. 

 

 

Vina vinarije Mikić

Vina vinarije Mikić privukla su pažnju šire publike, kada su 2017. godine osvojila titulu apsolutnog pobednika na sajmu "Meda i Vina" u Negotinu. Iste godine njihovo vino Cuvée I osvaja zlatnu medalju na jednom od najprestižnijih ocenjivanja vina na svetu "AWC Vienna 2017".

 

vina_vinarije_mikic

 

Vina vinarija Mikić su vrhunska vina Negotinske krajine sa zaštićenim geografskim poreklom. Trenutno se proizvode tri bela vina (Chardonnay, Traminer i Sauvignon Blanc), jedan Rosé i pet crvenih vina (Merlot Barrique, Cuvée I, Crna Tamjanika, Pinot Noir i Cuvée I Selection).


Chardonnay 

Chardonnay vinarije Mikić je suvo belo vino zlatno žute boje, svežeg i nežnog cvetnog mirisa u kome preovlađuju arome kruške i ananasa. Ovo pitko vino ima zaokruženi ukus, osvežavajuće kiseline i dugu završnicu.

chardonnay_vinarija_mikic

 

Nagrade

Chardonnay vinarije Mikić je osvojio srebrnu medalju na prestižnom ocenjivanju vina "AWC Vienna 2018", kao i na Sajmu Meda i Vina u Negotinu 2018.

Slaganje sa hranom

Chardonnay se najbolje slaže sa jelima od ribe i morskih plodova kao i sa raznim testeninama.

Služenje

Chardonnay se služi rashlađen na 10-12˚C.

 


Traminer

Traminer Mikić je suvo belo vino zagasito žute boje, slatkastog cvetnog mirisa zove, bagrema i ličija. Ovo suvo vino punog tela sa blagim kiselinama ima srednje dugu završnicu.

traminer_vinarija_mikic

 

Slaganje sa hranom

Traminer se odlično slaže uz skoro sve sireve, kao i jela od svinjskog mesa.

Služenje

Traminer je najbolje služiti na temperaturi 10-12˚C.

 


Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc vinarije Mikić je suvo belo vino svetlo žute boje, mirisa tropskog voća, zove i ribizle sa primesama zelene paprike, hrskavih kiselina i laganog tela.

sauvignon_blanc_vinarija_mikic

 

Nagrade

Sauvignon Blanc Mikić je osvojio srebrnu medalju na prestižnom ocenjivanju vina "AWC Vienna 2018".

Slaganje sa hranom

Sauvignon Blanc vinarije Mikić se najbolje slaže uz lagana letnja jela, sa raznim salatama, piletinom, grilovanom ribom ili morskim plodovima. 

Služenje

Sauvignon Blanc najbolje služiti na temperaturi od 8-10˚C, a kao zrelo vino na temperaturi 10-12˚C.

 


Rose

Rose vinarije Mikić je osvežavajući roze srednje intenzivne roze boje, sa mirisom maline i jagode i umereno punim i glatkim voćnim ukusom, koji se proizvodi od Pinot Noir-a i Merlo-a.

rose_vinarija_mikic

 

Nagrade

Rose Mikić je osvojio srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2017", zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu Meda i Vina u Negotinu 2017. i 2018. godine.

Služenje

Rose vinarije Mikić je najbolje služiti rashlađen na 10-12˚C.

 


Merlot Barrique

Merlot Barrique vinarije Mikić je crveno vino rubin boje, koje odležava 12 meseci u hrastovim buradima i još najmanje 3 meseca u boci. Ovaj barikirani Merlo ima kompleksan miris na suve šljive, duvan, ribizlu, borovnicu i kupinu, punog ukusa sa dosta uglačanih tanina, blagih kiselina i srednje duge završnice.

merlot_barrique_vinarija_mikic

 

Nagrade

Merlot Barrique Mikić osvojilo je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2018", kao i na Međunarodnom sajmu Meda i Vina u Negotinu 2018. godine.

Slaganje sa hranom

Merlot Barrique savršeno se slaže uz jela od crvenog mesa, jagnjetinu i aromatične sireve.

Služenje

Merlot Barrique najbolje služiti na temperaturi od 17-19˚C.

 


Cuvée I

Cuvée I je crveno vino zagasite rubin boje, slojevitog, snažnog i veoma voćnog mirisa. Ova kupaža Cabernet-a i Merlot-a mekanih tanina i prijatnih kiselina ima izuzetno voćan i kompleksan ukus.

cuvee_I_vinarija_mikic

 

Nagrade

Vino Cuvée I osvojilo je zlatnu medalju "AWC Vienna 2017" i srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2018".

Slaganje sa hranom

Cuvée I se najbolje slaže sa jelima od divljači i jelima od crvenog mesa.

Služenje

Cuvée I služiti na temperaturi 17-18˚C.

 


Cuvée I Selection

Cuvée I Selection je suvo crveno vino zagasito rubin boje, slojevitog, snažnog i veoma voćnog mirisa, mekanih tanina i prijatnih kiselina, izuzetno kompleksnog voćnog ukusa. Ovo je kupaža vina Cabernet Sauvignon (75%) i Merlot (25%) koja su odležala 12 meseci u barrique buradima od srpskog hrasta.

cuvee_I_selection_vinarija_mikic

 

Nagrade

Vino Cuvée I Selection osvojilo je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2018".

Slaganje sa hranom

Cuvée I Selection odlično se slaže uz govedinu, ovčetinu i divljač.

Služenje

Cuvée I Selection služiti na temperaturi od 18°C.

 


Crna Tamjanika

Crna Tamjanika vinarije Mikić je suvo crveno vino proizvedeno od autohtone sorte grožđa Negotinske Krajine, poznatije kao vino sa Rujna. Jarko crvene boje, sa mirisom ruža i primesama bosiljka, tamjana, maline i jagode, nesvakidašnjeg je ukusa, koji se ne može lako zaboraviti.

crna_tamjanika_vinarija_mikic

 

Nagrade

Vino Crna Tamjanika osvojilo je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2017" i "AWC Vienna 2018", kao i zlatnu medalju na međunarodnom sajmu Meda i Vina 2018. godine u Negotinu.

Slaganje sa hranom

Crna Tamjanika se savršeno slaže sa sa ribom i mekanim sirevima, kao i čokoladnim desertima i kolačima od svežeg voća. 

Služenje

Crna Tamjanika se služi na temperaturi od 17-19˚C.

 


Pinot Noir

Pinot Noir vinarije Mikić je crveno vino rubin boje sa violetnim nijansama, voćnog mirisa sa primesama trešnje, višnje, jagode, badema, vanile i cimeta. Ovaj sjajan Burgundac, koji odležava 12 meseci u barik buretu od srpskog hrasta, i 6 meseci u bocama, umerenih je kiselina i elegantne završnice, sa izrazito voćnim ukusom trešnje, višnje, borovnice i šumskog voća.

pinot_noir_vinarija_mikic

Nagrade

Pinot Noir Mikić osvojilo je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2017".

Slaganje sa hranom 

Pinot Noir vinarije Mikić sjajno se slaže uz jela od divljači i jagnjetine.

Služenje

Pinot Noir najbolje služiti rashlađeno na 16-18˚C.

Mapa