Mljekara Dule
Mljekara Dule

CILIĆ VINARIJA

CILIĆ VINARIJA

Kontakt

Gazdinstvo i vinarija Cilić

Gazdinstvo Cilić je porodično imanje, smešteno na vrhu jednog od bregova zatalasane Šumadije, nadomak Jagodine, između sela Međureč i Lozovik.

cilic_gazdinstvo
 
Vinarija je u srcu imanja, okružena vinogradima, od istoka do jugozapada.

Objekat vinarije je moderan, funkcionalan, savremeno opremljen, te sam proces prerade predstavlja svojevrsnu zabavu za učesnike.

 

Vinogradi jagodinskog vinogorja

Vinarija Cilić se nalazi i u vinogradarskom rejonu Tri Morave u jagodinskom vinogorju. Vinogradi gazdinstva Cilić se prostiru na 15 hektara, na južnim obroncima Crnog Vrha, na 300 metara nadmorske visine. 

U zasadima su internacionalne sorte grožđa. Akcenat je na radu u vinogradu, uz ideju da se odnegovani potencijal grožđa pretoči u bocu.
 

Vina Cilić

Sva vina, sem ružičastog, nakon fermentacije, sazrevaju u burićima od srpskog i francuskog hrasta.

podrum_vinarije_cilic
 
Vina gazdinstva Cilić su karakterna, slojevita i kompleksna. Voćnost i mineralnost smenjuju se sa aromama hrastovine, a pravu snagu pokazuju tek nakon par godina u boci.

 

Onix crveno Cilić

Onyx Crveno 2015 je kupaža koju čini Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot. Vino je fermentisalo u drvenom vinifikatoru, mesec dana maceracije, a zatim rana kupaža i 20 meseci u hrastovim burićima. Nije tretirano i nije filtrirano vino. Veoma reaktivno, još uvek mlado, ali dramatično brzo napreduje u boci. Osnovne odlike su sklad i elegancija. Aromatično i kompleksno, ekstraktivno, ali somotaste strukture, već veoma meko i dopadljivo. Dominantan je začinski karakter, ali dekantiranje donosi pregršt aroma.

onix_crveno

Gastronomski saveti

Odličan uz teletinu, jagnjetinu, divljač...

Služenje
 
Služiti na temperaturi od 16-18°C

 

Onix belo Cilić

Onyx Belo 2015 je, zapravo, Sauvignon, isključivo iz kamenih zona vinograda. Bran je u tri navrata, sa ciljem povećanja kompleksnosti arome. Vino je kupažirano i bez ikakvog tretmana, bez filtracije i stabilizacije razlivano u boce u kojima se vidi talog tartarata. Na mirisu, u startu voćno – marakuja, liči, ogrozd, na koje se nadovezuje diskretan cvetni karakter, a sve sa primetnim aromama hrastovine. Na ukusu puno i slasno, veoma perzistentno, ali zahtevno vino.

onix_belo

Gastronomski saveti

Odličan uz piletinu spremljenu na kineski, japanski, indijski način, ribu, morske plodove, paste sa kiselim sosovima, salate i stare sireve i sireve poput bri, koziji...

Služenje 

Služiti na temperaturi od 10-12°C

 

Cabernet & Merlot Cilić

Vino Cabernet & Merlot Cilić je intenzivne rubin crvene boje, sjajno i umereno pokretljivo u čaši. Kompleksne arome u kojoj se smenjuju mirisi crnog voća, hrastovog drveta, ali i dalje dominira začinski karakter paprike i crvenog bibera. Na ukusu umereno puno, dopadljivo i lako za piti. Dekantiranjem se značajno otvara i postaje intenzivnije i aromatičnije.

cilic_cabernet_i_merlot._2014

Gastronomski saveti

Upariti ovo vino sa jelima poput teletine ili jagnjetine.

Služenje 

Služiti na temperaturi od 16-18°C

 

Fume Blanc Cilić

Vino Fume Blanc Cilić koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Fume Blanc je beli sovinjon proizveden specfičnom tehnologijom koja se radi u Bordo-u. Specifičan je po veoma brzim promenama koje se dešavaju u čaši otkrivajući brojne atribute. Pun je, jak, izbalansiran i gastronomski.

cilic_fume_blanc_2015

Gastronomski saveti

Služiti ga uz salatu od badema i jabuka, supu od paradajza, koktel od škampa, rolnice od jaja, riblje čorbe i piletine.

Služenje 

Služiti na temperaturi od 10-12°C

 

Xomo Zero Roze Cilić

Intenzivnije obojeno vino Xomo Zero Roze Cilić, tradicionalna ružica iz Šumadije. Dopadljivog voćkastog mirisa i umerenog intenziteta. Voćni karakter se nastavlja i na ukusu, a prvenstveno asocira na zrelo jagodičasto voće. Dobrih kiselina i prijatne slasti. Lagano i dopadljivo, osvežavajuće vino za svaku priliku.

cilic_xomo_zero

Gastronomski saveti

Vrhunsko kao podloga za paste, ali i uz bela mesa, voće ili klasična srpska predjela.

Služenje 

Služiti na temperaturi od 10-12°C

Mapa

Akcije