Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan Breskve Melba

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

 

Dan Breskve Melba se obeležava svakog 13. janura. Ovaj ukusan desert sa breskvama u sosu od malina samo je jedan od mnogobrojnih recepata slavnog francuskog kuvara Ogist Eskofijea, koji je doprineo stvaranju francuskog gastro obroka (haute cuisine), koji se od 2010. godine nalazi na listi svetske nematerijalne baštine.


Slavni desert Breskve Melba osmislio je čuveni francuski kuvar Ogist Eskofije (Auguste Escoffier) koji je kuvao u elitnim hotelima krajem XIX i početkom XX veka u Parizu i Londonu. Dok je radio u čuvenom londonskom hotelu Savoj, 1893. godine osmislio je ovaj čuveni desert i nazvao ga Breskve Melba u čast tada čuvene australijanske operske pevačice Neli Melba, za koju je 1897. godine osmislio još jedan specijalitet Melba tost.


Kako obeležiti  Dan Breskve Melba

Da bi ste obeležili Dan Breskve Melba preporučujemo vam da pronađete snimak viktorijanske operske pevačice Neli Melba, čije je pravo ime bilo Helen Porter Mičel, i dok slušate prelepe arije i njen anđeoski glas, napravite ovaj čuveni desert, za koji vam je potrebno da pripremite dobar recept, kompot od bresaka, sladoled od vanile, sos od malina, (koji možete skuvati i od zaleđenih malina) i malo seckanih badema.