Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan Kombuhe

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

kombuha

 

Dan Kombuhe se obeležava svakog 15 januara. Ovo fermentisano piće od japanske čajne gljive smatra se izuzetno zdravim i lekovitim napitkom koji nalik kefiru predstavlja prirodni probiotik.

 

 

Japanska čajna gljiva Kombuha ili Kombuča (Kombucha) već vekovima se koristi u narodnoj medicini širom Azije. Blago gaziran napitak ima specifičan kiselkasto-sladak ukus, a u sebi sadrži specifičnu kombinaciju mikrobioloških kultura pogodnih za rad naših creva, uklanjanje toksina iz jetre, podsticanje rada bubrega, jačanje imuniteta, snižavanje pritiska, šećera i lošeg holesterola. 

Sam napitak koji stvara Kobuha je bogat vitaminima B i organskim kiselinama. S obzirom da sadrži i glukonsku kiselinu, koju proizvodi naša jetra, a koja ima zaštitnu ulogu ljudskog organizma, preporučuje se umereno konzumiranje ovog lekovitog napitka, kako se ne bi poremetila ravnoteža u organizmu.  

 

Kako obeležiti dan Kombuhe?

Ukoliko do sada niste probali ovaj lekoviti napitak, koji predstavlja simbiozu kvasca i bakterije sirćetnog vrenja koji mu daju taj kiselkato sladak ukus, ovo je prava prilika da to učinite. Najlakše je da svratite do bolje snabdevene prodavnice zdrave hrane, ili ga poručite online.

Kombuhu možete takođe i sami napraviti, a za ovaj napitak potrebni su vam: kvasna gljivica Kombuha, šećer, zeleni ili crni čaj, voda, čista tegla i gaza za prekrivanje tegle.

Ukoliko već pravite Kombuhu, obeležite ovaj dan i poklonite ovu kvasnu gljivu prijateljima ili kolegama koji žele da je probaju.