Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan granola ili musli pločica

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

dan-granola-ili-musli-plocica

 

 

Dan granola ili musli pločica se obeležava svakog 21. januara. Ove hrskave musli pločice ne samo što su ukusne, već su i izuzetno zdrave jer sadrže brojne proteine i dijetetska vlakna.

 

Granola ili musli pločice su hrskave pločice koje sadrže ovas ali i druge žitarice, sušeno voće, semenke, orašasto voće, kokos, med, javorov sirup ili žuti šećer, kokosovo ulje ili bademovo ulje. Pored ovsa, ove zdrave žitne pločice mogu se praviti i od raži, kinoe, amaranta.

Priča o granoli ili musli pločicama počinje u 19. veku kada je prezviterijanski sveštenik iz Pensilvanije Silvester Graham (1794-1851) osmislio integralno brašno od celog zrna pšenice, koje po njemu i dobilo naziv Graham brašno. Ovaj američki nutricionista bio je izuzetan pobornik vegeterijanske ishrane, a pored mesa želeo je da iz ljudske ishrane izbaci i hleb od belog brašna. Pored integralnog hleba, od Graham brašna, ubrzo je napravljen i prvi integralni keks graham.


Pročitajte još:
Dan štanglica sa melasom


U drugoj polovini 19. veka doktor Džejms C. Džekson (Dr. James C. Jackson) iz Njujorka, koji je bio pobornik zdrave ishrane, i lečenja hidroterapijom u Spa centru, osmislio je 1863. godine "Granula" pločice koje su se takođe pravile od integralnog Graham brašna. Nešto kasnije 1876. godine doktor Džon Harvi Kelog (Dr. John Harvey Kellogg) postaje direktor Betl Krik sanatorijuma (Battle Creek Sanitarium) u Mičigenu. Dr. Kelog, koji je takođe zastupao vegeterijansku ishranu i zdrave integralne žitarice, osmislio je zdrav doručak kome je dao naziv "Granula", ali ga je nakon tužbe promenio u "Granola". S obzirom da ovaj proizvod nije doživeo očekivani komercijalni uspeh, ovaj američki lekar i nutricionista osmislio je korn fleks 1902. godine, koji je doživeo neverovatan uspeh, i koji je kasnije doveo do osnivanja uspešne kompanije Kellogg Co.

U isto vreme krajem 19. veka, švajcarski doktor Biher-Bener (Bircher-Benner) osmislio je sličan proizvod od integralnih cerealija, koji je nazvao musli - "Muesli". 

Granola je doživela svoj najveći komercijalni uspeh šesdesetih i sedamdesetih godina 20. veka u vreme hipi pokreta koji je takođe zastupao vegeterijansku ishranu i konzumiranje zdravih integralnih žitarica. 

Smatra se da su prve granola ili musli pločice nastale sedamdesetih godina 20. veka, ali se ne može tačno utvrditi koje njihov izumitelj. Predpostavlja se da je ove hrskave pločice sa žitaricama i medom koje su postale omiljena užina, prvi prodavao Edvard Tajer (Edward Thayer Sr.) iz Kalifornije. 


Kako obeležiti dan granola ili musli pločica?

Da bi ste najlakše obeležili dan granola ili musli pločica, svratite do najbliže prodavnice zdrave hrane ili bolje snabdevenih marketa i kupite musli pločice sa čokoladom, suvim voćem ili drugim omiljenim ukusom. 

Ukoliko imate vremena, napravite sami granole ili musli pločice, a za to vam je potrebno oko pola sata.

Uz dobar recept potrebni su vam seckani ovsene pahuljice, orašasti plodovi, laneno seme, bundevino seme, suncokretovo seme, seckana crna čokolada, bademov puter, jedno belance, ekstrakt od vanile.