Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan vina Pinot Grigio (Pinot Gris)

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

dan-vina-pinot-grigio

 

Dan vina Pino Grigio se obeležava svakog 17. maja. Pino Grigio, Pino Gris, sivi burgundac ili pino sivi je izuzetno pitko belo vino sa karakteristčnim aromama lajma, limuna, bele nektarine, jabuke i kruške.

 

 

Naziv i poreklo

Burgundac sivi, Pinot sivi, Pino gri (franc. Pinot gris), Pino Griđo (ital. Pinot Grigio) je bela sorta grožđa poreklom iz Burgundije. Naziv je dobio prema izgledu grozda koji podseća na šišarku (pinot) i boji pokožice koja je često sivkasto plave boje (gris). Smatra se da je nastao mutacijom Pinot Noir-a. 

Sve do 2007. godine u u francuskoj regiji Alzas, u kojoj se pored Burgundije i Loare uzgaja ova sorta grožđa, Pinot Gris vina su se nazivala Tokaj vina iz Alzasa (Tokay d'Alsace), nakon čega je ovaj naziv zabranjen, jer naziv Tokaj predstavlja mađarska vina sa zaštićenim geografskim poreklom.

U Nemačkoj burgundac sivi je poznat pod nazivom Rulander (Ruländer), a naziv je dobio po nemačkom trgovcu Johanu Zeger Rulandu (Johann Seger Ruland), koji je zasadio ovu sortu grožđa još davne 1711. godine, u nemačkoj regiji Falz (Pflaz) poznatijoj kao Palatinate.

Tek 1961. godine vinska grupacija sa severa Italije pod nazivom Santa Margerita (Santa Margherita), postala je prvi proizvođač koji je od ove sorte grožđa proizveo belo vino, zbog čega su ova vina i napoznatija pod italijanskim nazivom Pinot Grigio.


Uživajte u gutljajima izuzetno kompleksnog vina Virtus Pinot Grigio, koje ima aromu tropskog voća, zrelih krušaka, ananas dinja, jabuka, belih nektarina, meda i slatke urme.


Rasprostranjenost

Burgundac sivi (Pinot Grigio ili Pinot Gris) je veoma rasprostranjena sorta grožđa, koja se uzgaja širom sveta na oko 15 000 hektara. Prema podacima iz 2018. godine Italija je ubedljivo na prvom mestu po proizvodnji Pino Grigio vina sa 24 501 hektarom zasada na severu Italije u regionima Rovere dela Luna (Roverè della Luna) i Trentino. 

Na drugom mestu su SAD, sa zasadima na 8 485 hektara, zasađenim širom Amerike u vinskim regijama: Oregon, Kalifornija, Nju Meksiko (New Mexico), Ajdaho (Idaho), Mičigen (Michigan), Arizona, Virdžinija (Virginia), Nju Džersi (New Jersey), Vašington (Washington) i Njujork (New York). 

Na trećem mestu je Nemačka sa 5 947 hektara zasada u vinskim regijama Baden i Palatinate. U Nemačkoj ova vina često nose naziv "Grauburgunder".

Na četvrtom mestu se nalazi Austrija sa 3 731 hektarom zasada, a vina često noze naziv "Grau Burgunder".

Francuska je na petom mestu po proizvodnji Pinot Gris-a sa 2 859 hektara zasada u vinskim regijama Burgundija, Loara i Alzas. U Alzasu Pinot Gris čini 13,9% ukupnih zasada i s obzirom da se razlikuje od grožđa ove sorte koje raste u drugim regijama nosi naziv Pinot-gris d'Alsace. U Alzasu Pinot Gris, uz Riesling, Gewürztraminer i Muscat ulazi u vina Alsace Grand Cru AOC, kao i vina kasne berbe (Vendange Tardive) i Sélection de Grains Nobles.

Na šestom mestu po proizvodnji Pinot Grigio vina su Novi Zeland (2 488 u 2019.) i Moldavia sa 2 287 hektara zasada. 

Pored ovih najvećih proizvođača, Pino Grigio se uzgaja i u Australiji, Argentini, Južnoj Africi, Kanadi, Luksemburgu, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Turskoj, Ukrajini, Hrvatskoj, Čileu, Češkoj i Švajcarskoj.


Izgled

Burgundac sivi (Pinot Grigio) ima male grozdove koji rastu u obliku šišarke, po čemu je i dobio ime. Najbolje uspeva u oblastima sa hladnijom klimom, jer sazreva relativno rano. Boja ovih sitnih grozdova varira od sivkasto plave do braonkasto ružičaste.  


Ukus

pino-grigio

Sivi burgundac ili Pinot Grigio ima različite ukuse u zavisnosti od podneblja u kojem se uzgaja, kao i u zavisnosti od vinskog stila. Uobičajeni ukusi koji su karakteristični za Pinot Grigio su ukus lajma, limuna, zelene jabuke, kruške, bele nektarine, vinogradarske beskve. Pored ovih ukusa, ova vina sadrže i arome badema, meda, cveta Orlovi nokti, začina, deteline, đumbira i primese slanih minerala. 
Italijanski Pinot Grigio je izuzetno suvo vino, visoke kiselosti sa primesama badema, citrusnim notama i primesama slanih minerala. 

Američki Pinot Grigio je vino manje kiselosti, sa izrazitim cvetnim aromama i ukusom zrelog voća. 

Alzaški Pinot Gris ima ukus slatkiša od limuna, medenog saća i slatkih zrelih jabuka. 


Pročitajte još:
Svetski dan Muskat vina


Vinski stilovi

Vina proizvedena od sorte sivog burgundca (Pino Grigio) izuzetno se razlikuju. što zavisi od regiona iz koga potiču, kao i vinskog stila.
 
Zbog visokog procenta šećera, vina Pino Grigo mogu biti slatka vina, poput francuskih vina iz Alzasa, ali takođe mogu biti i veoma sveža i suva sa visokim procentom alkohola. Pino Grigo se često meša sa Pino Noarom.

Već po boji sivi burgundac se izuzetno razlikuje, tako italijanski Pino Grigio ima slamnato žutu boju, alzaški Pinot Gris ima boju limuna, dok  je Pinot Grigio iz Oregona bakarno roze boje.

Kako bi ste bolje razumeli Pinot Grigo vina, treba istaknuti da postoje tri tipa ovog vina:

  • Suv i mineralan
  • Suv i voćan
  • Sladak i voćan

Suv i mineralan Pinot Grigio najviše se pravi u severnoj Italiji (Alto Adige, Trentino, Friuli-Venezia Giulia), Nemačkoj (Pfalz, Rheinhessen, Rheingau), Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Čileu i Kanadi (Okanagan i Ontario). Suva i mineralna vina Pinot Grigio su lagana vina koja reze, srednjeg tela i visoke kiselosti. I među ovim vinima postoje razlike, tako nemački sivi burgundac ima punije telo i izbalansiranu kiselost, sa dozom slasti.

Suv i voćan Pinot Gris ima intezivan voćni ukus i uljastu teksturu zahvaljujući malolotičkoj fermentaciji, zbog čega ima manje izraženu kiselost. Zemlje u kojima je najzastupljeniji ovaj vinski stil sivog burgundca su SAD (Oregon, Kalifornija i Vašington), Australija i Novi Zeland, Južna Afrika, Argentina i Srbija. U Oregonu Pinot Gris je druga najvažnija sorta, a ova vina su najčešće srednjeg tela, izraženog voćnog ukusa i boje koja se kreće od slamnato žute do bakarno-ružičaste. Za razliku od njih kalifornijska Pino Gris vina su osvežavajuća vina lagnijeg tela.

Sladak i voćan Pinot Gris proizvodi se jedino u Alzasu, gde se vekovima pravilo vino u stilu veoma cenjenog mađarskog Tokaj vina. U Alzasu 51 Grand Cru vinogradi proizvode sladak i voćan Pinot Gris. Francuski Pinot Gris nosi i oznaku "kasna berba" (Vendage Tardives), kao i "plemenite selekcije" (Sélection de Grains Nobles). Vinari iz Alzasa često koriste kasnu berbu i već trulo grožđe, kako bi pojačali slatki ukus ovog vina.

Pored belih vina od ove sorte grožđa u Italiji u severnoj regijiji Frulanija-Julija (Friuli-Venezia Giulia) proizvode se rose vina Pinot Grigo pod nazivom Ramato.

U ovoj regiji, kao i u Sloveniji, neki proizvođači vina koriste burad od kestena za barikiranje vina Pinot Grigio.

Sivi pinot je vino koje se može flaširati i prodavati na tržištu u roku od 4–12 nedelja nakon fermentacije.

 
Temperatura služenja

Vino Pinot Grigio se služi ledeno hladan na temperaturi od 7° C.


Slaganje hrane

Vina Pinot Grigio se najbolje slažu uz ribu i plodove mora, belo meso (piletina, ćuretina, pačetina), kao i uz sušeno svinjsko meso. Odlično se slaže uz sveže povrće i salate, kao i dinstano povrće i variva (beli luk, đumbir, krastavac, tikvice, celer, crni luk, paštrnjak, beli pasulj, karfiol i brokoli). Od začinskog bilja i začina uz Pinot Grigio najbolje se slažu: peršun, nana, estragon, majčina dušica, komorač, vlašac, beli biber, korijander, kurkuma, šafran, đumbir, cimet, karanfilić i pimet.


Slaganje sa sirevima

Uz Pinot Grigio vina najbolje se slažu polumeki kravlji i ovčiji sirevi, kao što su: Grier (Gruyere), Muenster i Grana Padano.

 

Kako obeležiti dan vina Pinot Grigio?

Ukoliko do sad niste probali vina Pinot Grigio, ovo je idealna prilika da to učinite. Pronađite vina Pinot Grigio u bolje snabdevenim marketima i vinotekama, a mi vam toplo preporučujemo Pinot Grigio koji pravi vinarija Virtus.