Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan ćufti

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

dan-cufti

 

Dan ćufti se obeležava svakog 9. marta. Male, srednje ili velike, u sosu ili bez njega, sa pireom ili špagetama, ćufte se prave na razne načine širom sveta.

 

Šta su ćufte?

Ćufte su mesne loptice koje se obično prave od mlevenog mesa koje se meša sa crnim lukom, prezlama, jajima i raznim začinima. Pored ćufti od mesa, postoje i vegeterijanske ćufte, koje se prave od raznog povrća, kao i riblje ćufte, koje se prave od mlevenog ribljeg mesa. Ćufte se mogu pržiti, peći, kuvati ili dinstati u sosu. 

U starim kuvarima uz reč ćufta, ponekad se koristi i izraz ćufteta, a postoje i varijante ćufti koje pod uticajem austrijske i mađarske kuhinje nazivamo faširke, faširane šnicle ili faširano meso. 

 

Kada su nastale ćufte?

Istraživači koji se bave istorijom hrane utvrdili su da se mleveno meso od davnina mešalo sa raznim povrćem, hlebom, jajima i začinima. Najstariji pronađen recept za ćufte nastao je u Kini u vreme dinastije Ćin (221.-207. pre n.e.), u okviru Šandung kuhinje, a zvao se "Četiri ćufte".

Ćufte su pravili i Rimljani, što potvrđuju najstariji rimski recepti za ćufte, koji se nalaze u drugoj knjizi čuvenog rimskog kuvara Apicius iz 1. godine n.e. posvećenoj receptima sa mlevenim mesom. I dok se danas ćufte uglavnom prave od mlevenog junećeg mesa, mešanog mesa (junećeg i svinjskog), pilećeg ili ćurećeg mesa, iz ovog antičkog kuvara saznajemo da su Rimljani najviše cenili ćufte od mlevenog mesa pauna. Na drugom mestu su bile ćufte od mlevenog mesa fazana, a na trećem ćufte od mlevene zečetine. Tek na četvrtom mestu su bile ćufte od mlevenog pilećeg mesa, dok su na poslednjem mestu bile ćufte od mlevene prasetine. 


Pročitajte još:
Dan čilija sa mesom


Šta je kofta?

Na Bliskom istoku su se pravili mnogi specijaliteti od mlevenog mesa pod nazivom kofta. Naše ćufte, ćevapi i pljeskavice vode poreklo upravo od ovih kofta specijaliteta, koji su se sa Bliskog istoka proširili na Indiju, Aziju, severnu Afriku, Mediteran, Balkan i centralnu Evropu. Kofta predstavlja mešavinu mlevog mesa sa crnim lukom i začinima. Sama reč kofta potiče od persijske reči koffteh, koja u prevodu znači mleveno meso.
U najstarijem arapskom kuvaru nalazi se recept za kofte (ćufte) koje su se pravile od mlevenog jagnjećeg mesa, koje su bile veličine pomorandže, a koje su se tri puta umakale u šafran i umućena žumanca. Najpoznatije i najveće ćufte na svetu koje u proseku imaju oko 20 cm u prečniku, zovu su se kofteh Tabrizi. Za indijske vladare spremane su specijalne narcis ćufte (nargisi kofta), koje su se pravile od mlevenog mesa u čiju se sredinu stavljalo tvrdo kuvano jaje, a služile su se presečene na pola.

 

Italijanske ćufte

U SAD ćufte su doneli italijanski emigranti, zajedno sa ostalim italijanskim specijalitetima. Italijanske ćufte ili polpete (polpette) se obično prave od mlevenog mesa u koje se dodaju beli luk, pršuta, sir, so, biber, jaja, maslinovo ulje i peršun. Italijani nikada ne jedu ćufte sa špagetama, taj običaj je nastao u SAD. Jedna od najromantičnijih scena sa ćuftama posluženim u paradas sosu sa špagetama, svakako je scena iz Diznijevog crtanog filma "Maza i Lunja".

 

Švedske ćufte

Pored italijanskih ćufti, čuvene su i švedske ćufte (köttbullar), koje su jedan od najpoznatijih specijaliteta Švedske. Prvi recept za švedske ćufte pojavio se u kuvaru Kajsa Varga (Cajasa Warg) iz 1754. godine. Prve ćufte u Švedskoj su nastale najverovatnije po ugledu na turske ćufte, u 17. veku, u vreme švedskog kralja Karla XII, koji je održavao prijateljske odnose sa turskim sultanom. Švedske ćufte, su manje od italijanskih ili nemačkih ćufti, i prave se od mlevenog junećeg ili svinjskog mesa, a tradicionalno se poslužuju sa kuvanim krompirom, krem sosom i džemom od brusnica.

 

Kako obeležiti dan ćufti?

Ako niste smisli šta da kuvate danas, napravite ćufte u paradajs sosu i poslužite ga uz pire. Napravite ovo klasično jelo i obeležite dan ćufti. Ukoliko želite da probate nešto novo, isprobajte neki recept za italijanske ili švedske ćufte.