Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan oranž vina

Detalji

Počinje: 06-10-2023 01:00

Završava se: 07-10-2023 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

orange-wine-photo-shutterstock

 

Dan oranž vina se obeležava svakog 6. oktobra. Trenutno izuzetno popularna, oranž vina su bela vina tamnije boje koja su nastala još pre 6 000 godina u Istočnoj Evropi.


Oranž vina ili narandžasta vina su vrsta belih vina, koja se proizvode od belih sorti grožđa, dugom maceracijom, nalik na crvena vina. Njihova ćilibarska boja potiče od pokožice i peteljke grožđa, koje se ostavljaju da fermentišu zajedno sa bobicama grožđa, zbog čega se često, ova vrsta vina nazivaju i vina sa produženim kontaktom sa pokožicom (skin-contact white wine), vina fermentisana sa pokožicom (skin-fermented white wine) ili ćilibarska vina, zbog njihove karakteristične tamnije boje.

Ovaj vinski stil proizvodnje belih vina bio je karakterističan za oblast Kavkaza, kolevku vina, tj. današnju Gruziju i Jermeniju, gde se vino i danas fermentiše u velikim amforama, koje su ukopane u zemlju.

Ovaj vinski stil stotinama godina koristili su i vinari u Sloveniji i severnoj Italiji (Furlanija-Julijska krajina), a poslednjih desetak godina, ova robusna narandžasta vina, punijeg tela i snažnih tanina, postala su izuzetno popularna i proizvode se širom sveta, a najviše u Gruziji, Jermeniji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Južnoj Africi, SAD.

Naziv oranž vina (orange wine) osmislio je 2004. godine britanski uvoznik vina, Dejvid A. Harvi (David A. Harvey).


Kako obeležiti dan oranž vina?

Ako do sada niste imali priliku da probate oranž vino, ovo je prava prilika da probate neko od ovih vina. S obzirom da su izuzetno robusna i jaka, izuzetno dobro se slažu sa jakom i začinjenom hranom, poput indijskog karija, marokanskog tažina, etiopljanskog injera hleba, ali i sa koreanskim kiminčijem ili tradicionalnom japanskom kuhinjom. Oranž vina se služe rashlađena na oko 12° C.

U Srbiji nekoliko vinarija proizvodi ornaž vina, a ovom prilikom mi vam preporučujemo da probate organska vina Ćilibar i Selena, koja proizvodi organska vinarija Plavinci.