Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan četiri suve šljive

Detalji

Počinje: 17-10-2024 01:00

Završava se: 18-10-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

suve-sljive

 

Dan četiri suve šljive se obeležava svakog 17. oktobra. Ovaj dan posvećen suvim šljivama, obeležava se širom Amerike.

 

Dan četiri suve šljive (Four Prunes Day) je ustanovljen kako bi se ljudi podsetili da uvedu u svakodnevnu ishranu bar četiri suve šljive, jer su suve šljive izuzetno zdrave i sadrže antioksidante, biljna vlakna, kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, cink, mangan, fosfor, kao i vitamine A, B2, B6, K i druge vitamine i minerale u manjim količinama.

Zašto baš četiri suve šljive? Ovaj dan suve šljive dobio je naziv prema savetima lekara, koji preporučuju konzumiranje od 4 do 9 suvih šljiva svakog dana. Suve šljive su visoko kalorične, tako da četiri suve šljive imaju oko 100 kalorija. Dijabetičarima je dozvoljeno da jedu suve šljive u manjim količinama, jer iako su slatke i kalorične, imaju nizak glikemijski indeks i ne izazivaju nagli skok šećera.

Suve šljive (prunes) u Americi se najčešće povezuju sa regulisanjem rada creva, a najčešće su preporučivane kao narodni lek protiv zatvora. Danas se ovo voće, pod nazivom "dried plums", sve više propagira kao izuzetno zdravo. 


Kako obeležiti dan četiri suve šljive?

Ukoliko do sada niste jeli redovno suve šljive, iskoristite baš ovaj dan, i uvrstite ih u svakodnevnu ishranu, a ne čekajte dane posta. 

U Srbiji mnogi proizvođači proizvode suve šljive sa ili bez koštice, a pored toga se proizvode i čokoladirane suve šljive, koje su izuzetno zdrava poslastica. 

Suve šljive su odličan vid užine ili ukusne grickalice, samo vodite računa da ne preterate. Od suvih šljiva možete napraviti razna slana jela, kao i kolače, pite i druge poslastice. Napravite punjeno pile sa suvim šljivama i jabukama ili jedno od čuvenih francuskih (gaskonjskih) predjela, marinirane suve šljive u Armanjaku punjene guščijom paštetom, ili suve šljive punjene gorgonzolom uvijene u slaninu ili pršutu.