Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan štanglica sa melasom

Detalji

Počinje: 08-02-2022 12:00

Završava se: 08-02-2022 11:59

Lokacija:

Kontakt

 

dan-stanglica-sa-melasom

 

Dan štanglica sa melasom se obeležava svakog 8. februara. Ove ukusne štanglice sa melasom veoma su zdrave jer sadrže velike količine kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

 

Melasa je gusti sirup tamne boje koji se dobija u toku proizvodnje šećera. Upravo melasa daje tamnu boju žutom šećeru. Procesi proizvodnje šećera koji se dobija od šećerne trske i šećerne repe se dosta razlikuju. Melasa dobijena u preradi šećerne repe je gusti tamni sirup koji nastaje nakon kristalizacije šećera, a koristi se za proizvodnju stočne hrane, kvasca i etanola. 


Pročitajte još:
Dan granola ili musli pločica
Recept za granola ili musli pločice sa orašastim voćem


Crna melasa koja nastaje nakon kristalizacije šećera od šećerne trske, koristi se kao zaslađivač koji se koristi u ishrani za mešenje i kuvanje. Crna melasa nastaje nakon trećeg vrenja šećernog sirupa, zbog čega sadrži jako malo šećera, ali sadrži izuzetnu količinu vitamina B6, kao i minerala kao što su: kalcijum, magnezijum i gvožđe. Zbog svog sastava crna melasa je prirodan i zdravi zaslađivač koji je odlična zamena za rafinisani beli šećer, a mogu ga koristiti i dijabetičari.


Kako obeležiti dan štanglica sa melasom?

Ukoliko do sada niste probali melasu, ovo je prava prilika da kupite ovaj zdrav zaslađivač i napravite ukusne i zdrave štanglice sa melasom. Bolje snabdevene prodavnice zdrave hrane imaju u ponudi i crnu melasu. Za zdrave štanglice sa melasom, koje su veoma slične granolama ili musli pločicama, potreban vam je dobar recept, crna melasa, razne žitarice, semenke, puter, ekstrakt od vanile, crna čokolada.