Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan ispijanja vina

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

dan-ispijanja-vina

 

Dan ispijanja vina obeležava se svakog 18. februara. Ovo je odlična prilika da se opustite uz čašu dve vašeg omiljenog vina, ili da probate vina koja proizvode vinarije, a koja do sada niste imali prilike da probate.


Vino je, kako se pretpostavlja, nastalo sasvim slučajno. Čovek je još u Neolitu shvatio da se grožđe, koje je čuvao u kamenim udubljenjima pećine, fermentacijom pretvara u božansko piće. Najstariji tragovi vina pronađeni su na delovima glinenih ćupova starih 8 000 godina, koje su arheolozi pronašli na dva arheološka nalazišta u blizini Tbilsija, glavnog grada Gruzije (Gadahrili Gora i Šulaveris Gora).

 

Na našim stranicama pronaći ćete najbolje vinarije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

 

Vino kome su se pripisivale isceliteljske i božanske moći, oduvek je bilo deo religioznih rituala, ali i sastavni deo kulinarstva. S obzirom da je oduvek bilo na ceni, vino je dugo vremena bilo dostupno samo vladajućem sloju društva. U antičkoj Grčkoj bog Dionis, a u rimskoj mitologiji bog Bahus, smatrani su bogovima vina, a cilj ispijanja vina na Dionisijevim orgijama, ili bahanalijama, bilo je padanje u trans, doživljavanje ekstaze, i povezivanje duše sa vanvremenskim i božanskim.

Arheloški pronalasci govore o tome da je proizvodnja vina u Evropu stigla iz Azije. U jednoj pećini u Jermeniji pronađeni su vinska presa i glineni ćupovi u kojima je vino fermentisano u zemlji, stari 6 000 godina. Dokazi o proizvodnji vina stari oko 5 400 godina pronađeni su i na planini Zagros u Iranu.


Pročitajte još:
Chardonnay
Cabernet Sauvignon
Međunarodni dan Furmint vina
Cabernet Franc dan


Rimljani koji nisu mogli da zamisle život bez vina, ipak su najzaslužniji za nastanak mnogobrojnih vinskih sorti, koje i danas postoje, jer su prilikom osvajanja novih teritorija, sa sobom nosili vinovu lozu, kako bi zasadili nove vinograde. Tako je DNK analiza vinove loze pokazala da mnoge današnje sorte vinove loze imaju zajedničog pretka, Gouais blanc, sortu koju su gajili rimski seljaci, a koja se ukrštala sa drugim sortama grožđa, koje su gajili rimski aristokrati.

U hrišćanstvu, vino ponovo potvrđuje svoje božansko poreklo, jer predstavlja Hristovu krv i nezaobilazan je deo svete liturgije.

Sam proces proizvodnje vina, koji traje već hiljadam godina, nije se drastično promenio. Sok od grožđa koje se gnječi, ostavlja se da fermentira i odležava u buradima, nakon čega se flašira. Ono što svaku bocu vina čini jedinstvenom su teroar (sastav zemljišta, položaj vinograda, podneblje i klima), sorta grožđa, godina proizvodnje, vinski stil, itd...


Kako obeležiti dan ispijanja vina?

Ljubiteljima vina, svaki dan je dan ispijanja vina. Ukoliko niste pasionirani ljubitelj vina, iskoristite ovaj dan i isprobajte vina koja do sada niste imali priliku da probate. Odlučite se da li ćete probati neka autohtona srpska vina, kao što su: Tamjanika, Prokupac, Krokan, Smederevka, Slankamenka, Morava, Vranac, Bagrina, ili ćete isprobati neki Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc, Italijanski ili Rajnski rizling, Frankovku, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Semillon, Shiraz, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Marselan, Regent, Panonia, Grenache, Furmint, Syrah... Ako se dvoumite, koju sortu grožđa da probate, možda je najbolje da probate kupaže više sorti grožđa. Za vegane preporučujemo organska vina.

 

Dok se opuštate uz čašu odabranog vina odgledajte i neki film, a ovo su najbolji filmovi o vinu.

 

Ispijanje vina započnite čašom belog vina ili penušavog vina, a večeru će začiniti crvena vina ili neki prohlađeni rose. Živeli!