Mljekara Dule
Mljekara Dule

Cabernet Franc dan

Detalji

Počinje: 04-12-2024 12:00

Završava se: 04-12-2024 11:59

Lokacija:

Kontakt

 

cabernet-franc

 

Cabernet Franc je sjajna sorta grožđa i jedno od tri glavne sorte koje se koriste u čuvenim vinima iz Bordoa. Cabernet Franc dan se proslavlja svake godine 4. decembra. Praznik ove sorte grožđa ustanovljen je 2015. godine, nakon inicijative Lori Bad (Lori Budd), vlasnice kalifornijske vinarije Dracena (Dracaena Wines).

 

Datum 4. decembar je izabran, kao dan smrti kardinala Rišeljea, koji je u 17. veku iz Liburna u jugozapadnoj Francuskoj prvi doneo Cabrnet Franc u dolinu Loare, gde se i danas najviše gaji.

Cabernet Franc (Kaberne Fran) je jedna od dvadeset najpopularnijih sorti grožđa, koja je postala popularna još u 18. veku. Najčešće se pominje kao sorta grožđa od koje je ukrštanjem sa Sauvugnon Blanc-om nastao čuveni Cabernet Sauvignon. Ali to nije jedina sorta koja je nastala od ove sorte grožđa. Cabernet Franc je "otac" i drugim čuvenim sortama grožđa, kao što su Merlot, Carmenere, Hondarribi Beltza i Morenoa.

Za razliku od Cabernet Sauvignon-a, Cabernet Franc je laganije vino, srednjeg tela, svetlije crvene boje. Ovo kompleksno vino sa mekšim taninima, najviše se koristi u kupažama uz Merlot i Cabernet Sauvignon, pri čemu vinu daje začinsku notu.

Vina koja se prave od 100% Cabernet Franc-a, najčešće u naselju Šinon (Chinon) u oblasti Loare, imaju izraženu aromu crne ribizle i trešnje, sa primesama zelene parike, ljubičice i duvana.

 

Kako da proslavite Cabernet Franc dan?

srpska-vina-cabenet-franc.png

 

Da bi ste proslavili Cabernet Franc dan, najbolje bi bilo da posetite neku vinoteku i probate čašu ili dve ovog sjajnog vina. Cabernet Franc ili neku kupažu koja sadrži ovu sortu grožđa možete poručiti online i nazdraviti uz indijske orahe, bademe, lešnike i Gauda sir.

Mi vam preporučujemo da probate vrhunsku kupažu Sofia Cuvee Braća Rajković koja sadrži Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, i koja je odležavala 12 meseci u barik buretu.

Obavezno probajte moćno crveno vino Cabernet Franc, kao i najčuvenije vino vinarije Belo Brdo, Alma Mons Cuvee Rouge, zaokruženu kupažu Cabernet Franca, Marselana, Cabernet Sauvignona, Merloa i Petit Verdoa.