Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan Furmint vina

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

medjunarodni-dan-furmint-vina

 

Međunarodni dan Furmint vina se obeležava svakog 1. februara. Ova sorta grožđa od koje se prave specijalna suva vina, kao i čuvena botritisovana vina tj. slatka tokajska Aszú vina, najviše se gaji u Mađarskoj.

 

Furmint je sorta grožđa od koje se prave bela vina različitih vinskih stilova. Pretpostavlja se da vodi poreklo od stare sorte grožđa Gouais blanc, koju su Rimljani doneli sa teritorije današnje Hrvatske, što ovu sortu dovodi u blisku vezu sa drugim vrstama koje imaju isto poreklo, kao što su Cardonnay i Riesling.

Furmint se najviše gaji u Mađarskoj i najzastupljeniji je u vinskoj regiji Tokaj, ali se gaji i u drugim mađarskim vinskim regijama, kao što su Somló, Eger i Severni Balaton. U Sloveniji se gaji u vinskoj regiji Podravje (vinogrje Ljutomer-Ormož) pod nazivom Šipon. U Hrvatskoj Furmint se gaji u Međimurju pod nazivima Moslovac i Pušipel. Furmint se takođe gaju u Austriji, gde je poznat kao Mosler, dok u Nemačkoj nosi naziv Zapfner. Ova bela sorta grožđa gaji se i u Slovačkoj u vinskim regijama Tokaj i Istočno slovačkoj regiji Východoslovenská. Furmint se gaji na Krimu, kao i u Rumuniji, Rusiji, Ukrajini, Francuskoj. Furmint je dospeo i do Australije 1832. godine u okviru čuvene Bazbijeve kolekcije, a Great Western vinogradi u kojima se gajila ova sorta grožđa podignuti su 1868. godine u oblasti Viktorija. U Srbiji Furmint se gaji u regionu Vojvodine.


Pročitajte još:
Cabernet Franc dan


Furmint vino ima boju zlatnog žita i karakteristične arome limuna, breskve i meda. Ova kasno sazrevajuća sorta grožđa tanke pokožice, zbog svoje prodorne kiselosti i viskog nivoa šećera veoma je podložna sivoj truleži Botrytis Cinerea, koju vinogradari nazivaju još i "plemenita plesan". Upravo to je razlog zbog kojeg se baš od ove vrste grožđa prave čuvena kompleksna slatka Tokaj vina, koja su proslavila ovu vinsku regiju širom sveta. Koliko su Tokaj vina bila tražena, govori i podatak da se u Tokaju nalazilo trgovačko predstavništvo sa ruskog dvora, koje je imalo zadatak da dostavlja tražene količine ovog omiljenog slatko-kiselog vina na ruski dvor.

Međunarodni dan Furmint vina je ustanovljen 2017. godine, a njegov idejni tvorac je Dániel Kézdy, osnivač "Furmint Februara" koji se obeležava u Mađarskoj, i pisac knjige o Tokaju "Tokaj i njegovi ljudi i vinogradi".

 

Kako obeležiti dan Furmint vina?

Ako do sada niste imali prilike da probate Furmint vino, ovaj dan je prilika da probate čuveni mađarski Tokajac, koji pored Furminta sadrži i sortu grožđa Harslevelu, ili neko sortno suvo belo vino koje sadrži samo Furmint. Svratite do bolje snabdevene vinoteke, ili ga poručite online.