Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan kokica

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

kokice

 

Retko ko može da odoli vrućim tek iskokanim kokicama. Slane, prelivene puterom, sa raznim začinima, ljutkaste ili čak slatke, kokice su omiljene širom sveta. Bez kokica poseta zoološkom vrtu i gledanje filmova u bioskopu ne bi bili isti. Ljubitelji kokica svakog 19. januara proslavljaju dan kokica. 


Ova omiljena grickalica, zdrava užina, a ponekad i lagana večera postala je popularna još u XIX veku. Doduše, tada su ljudi uglavnom kokali kokice kod kuće tako što su kukuruz kokičar držali iznad vatre u žičanim sudovima. Tek sa pronalskom prvog aparata za kokice, kokice postaju dostupne tokom šetnje na ulicama mnogih gradova širom sveta.


Ko je izumeo aparat za kokice?

Čovek koji je izumeo aparat za kokice zvao se Čarls Kritors (Charles Cretors). Na ideju da napravi prvi aparat za kokice, došao je kada je u želji da dopuni asortiman svoje prodavnice, nabavio aparat za pečenje kikirikija. Pošto mu se ovaj aparat nije dopao, u potpunosti ga je redizajnirao. Preselio se u Čukago i kupio licencu 2. decembra 1885. godine, koja mu je omogućavala da isproba svoj nov aparat za kokice i pečeni kikiriki ispred svoje radnje.

Kritorsov aparat za kokice pržio je kokice i kikiriki u ulju, a pokretala ga je mala parna mašina. Predstavljala je prvi automatizovani aparat za kokice, koji je patentirao 1893. godine, a iste godine ga je predstavio i na Svetskom sajmu u Čikagu, gde je doživeo veliki uspeh i veliku zainteresovanost posetilaca, koji su privučeni opojnim mirisom vrućih kokica i kikirikija pohrlili da ih probaju. 

 

kritorsov-aparat-za-kokice

 

Do početka XX veka Kritors je izumeo i specijalnu pokretnu mašinu za pravljenje kokica, koja se gurala ili su je vukli konji. Ove nove mašine privlačile su i svojim izgledom, jer se na njima nalazila vesela maskota, kao i parna pištaljka koja je obaveštavala ljubitelje kokica da je mašina u njihovom komšiluku. S obzirom da se u to vreme pojavila i struja, Kritors je osmislio i apart za kokice sa električnim motorom.

Pošto su filmovi postali sve popularniji 20-tih godina XX veka i tokom Velike depresije, a kokice su bile jeftine i veoma popularne, Kritors je 1938. godine osmislio i aparat za kokice, koji je mogao da pravi velike količine kokica, koje su se prodavale u bioskopima.

 

Kako da proslavite dan kokica?

Kupite kukuruz kokičar i iskokajte večeras veliku količinu kokica, a onda izaberite i omiljeni film. Dok napolju pada sneg, provedite hladno januarsko veče uz vruće kokice prelivene istopljenim puterom i proslavite dan kokica. 

Ukoliko vam je komplikovano da u šerpi pravite kokice, častite se i poručite aparat za kokice, a na taj način proslavljajte dan kokica češće.

Potražite na netu nekoliko muzeja kokica i pogledajte kako su izgledali starinski aparati za kokice. Naš predlog su Muzej kokica Viandot (Wyandot Popcorn Museum) i Antički muzej kokica J.H. Fentress (J.H. Fentress Antique Popcorn Museum).