Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan jorkširskog pudinga

Detalji

Počinje: 13-10-2024 01:00

Završava se: 14-10-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

dan-jorksirskog-pudinga

 

Dan jorkširskog pudinga se obeležava prve nedelje februara u Velikoj Britaniji, i 13. oktobra u SAD. Jorkširski puding je deo tradicionalnog engleskog nedeljnog ručka, i služi se obavezno kao prilog uz goveđe pečenje i sos.

 

Mnogi pomisle da je jorkširski puding poslastica, jer ih reč puding u nazivu pogrešno asocira na desert. Sama reč puding je nastala od francuske reči boudin, koja potiče od latinske reči botellus, koja označava malu kobasicu. Pudinzi u srednjem veku su pravljeni od mesa i imali su oblik malih kobasica. Tek sa upotrebom pšeničnog brašna, pudinzi su postali slana jela koja su se spremala s brašnom.

Jorkširski puding je vrsta testa veoma sličnog palačinkama, i pravi se od brašna, jaja i mleka. Kako se pretpostavlja nastao je u severnoj Engleskoj, našta ukazuje njegov naziv. U srednjem veku meso se spremalo obično za nedeljni ručak i peklo se na rešetki iznad vatre. Jorkširski puding je nastao iz potrebe da nadomesti manjak mesa, jer je poput hleba, prilično zasitan, ali i da pokupi svu oceđenu moču koja se cedila iz mesa prilikom pečenja.

Najstariji recept za jorkširski puding objavljen je 1737. godine u knjizi "Dužnost žene" (The Whole Duty of a Woman) pod nazivom "puding sa oceđenom močom" (dripping pudding), jer se podmetao ispod mesa umesto uobičajenog pleha u kojem se skupljao sok i masnoća iz mesa, a od kojeg se pravio sos (gravy) u koji se kasnije dodavalo malo brašna da se zgusne.


Pročitajte još:
Dan engleskog božićnog pudinga od šljiva


Pod današnjim nazivom recept za jorkširski puding, prvi put je objavila 1747. godine Hana Glas (Hannah Glasse) u kuvaru pod nazivom "Umetnost kuvanja na lak i jednostavan način" (The Art of Cookery Made Plain and Easy).

Za razliku od današnjeg koji se pravi u okruglim modlama, jorkširski puding se pravio u četvrtastim plehovima.

Sličan prilog od testa poznat je i u drugim kuhinjama. Ovaj specijalitet u holandskoj kuhinji nosi naziv "holandske bebi palačinke" (dutch baby pancake). U SAD pored uobačajenog naziva poznat je i kao "popover". U Japanu postoji sličan specijalitet koji se zove takojaki (takoyaki) i koji se puni mlevenom ili seckanom hobotnicom, tempura pahuljicama, lukom i ukiseljenim đumbirom.

Jorkširski puding se obično služi uz pečenje i neki sos, ali se može jesti i sa džemom ili nekim drugim slatkim kremom, kako su ga često jeli za večeru, ukoliko preostane od ručka. Jorkširski puding se takođe može jesti i kao jelo, a ukoliko se napuni seckanim kobasicama postaje "Toad in the hole" ("Žaba u rupi").

Takođe se može poslužiti napunjen čilijem ili gulašem.

 

Kako obeležiti dan jorkširskog pudinga?

S obzirom da se ovaj dan obeležava u dva različita termina, probajte bar jedanput da napravite sami jorkširski puding i zadivite svoje prijatelje ili ukućane. Izuzetno se lako pravi, a uz dobar recept, potrebni su vam brašno, jaja, mleko, svinjska mast i malo soli. A ako uz njega spremite i neki sos i ispečete meso, napravićete tradicionalni engleski ručak.