Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan ljute i začinjene hrane

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

medjunarodni-dan-ljute-i-zacinjene-hrane

 

Međunarodni dan ljute i začinjene hrane se obeležava svakog 16. januara širom sveta. Bez obzira koliko volite ovakvu vrstu hrane, iskoristite ovaj dan i probajte nešto što do sada niste probali. Ukoliko volite ljutu i začinjenu hranu, organizujte takmičenje i saznajte koliki stepen ljutine možete da podnesete vi i vaši prijatelji.


Recepti stari oko 6 000 godina potvrđuju činjenicu da su ljudi oduvek jeli ljutu i začinjenu hranu. U početku začini su se koristili u medicinske svrhe, kao i za očuvanje hrane zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu i velikoj količini antioksidansa. Kasnije, najčešće su korišćeni za spravljanje hrane, jer su vremenom postali nezaobilazan sastojak koji hrani daje specifičan miris i ukus.

Karanfilić, beli luk, đumbir i kurkuma su začini koji se pominju u najstarijim sačuvanim receptima.

Mnoge kuhinje širom sveta karakteriše upravo ljuta i začinjena hrana, a među njima najpoznatije su: indijska, kineska (sečuanska), tajlandska, meksička, kreolska i karipska kuhinja.

Stepen ljutine u jelima ovih kuhinja zavisi od vrste ljutih papričica koje se koriste, a među najljuće papričice smatraju se Karolina riper (Carolina Reapers), Naga joklija (Ghost Peppers), Trinidad Moruga scorpion, Habanero, Kajenska paprika (Red Cayenne Pepper), Serano paprika (Serrano), Gvahiljo paprika (Guajillo), Poblano (Ancho Poblano), afrička čili paprika Peppadew.

Bilo da se dodaju sveže, sušene, ukiseljene ili mlevene, ove ljute papričice svakako će vam naterati suze na oči. Pored njih u najljuće začine spadaju i začinske smeše koje se dobijaju mešanjem ljutih papričica i bibera. Prema Skovilovoj skali pored Karolina Riper paprike, najljuće začinske mešavine su Pepper X i Zmajev dah (Dragon's Breath).


Kako obeležiti dan ljute i začinjene hrane?

Obeležite dan ljute i začinjene hrane i posetite neki restoran ili poručite brzu hranu i probajte jela indijske, kineske, tajlandske ili meksičke kuhinje. Za one koji vole da kuvaju predlažemo da isprobaju neki novi recept i pripreme neki od poznatih specijaliteta kreolske kuhinje, kao što su Gumbo, Džambalaja, Kreolski škampi u ljutom sosu. Isprobajte neki od meksičkih specijaliteta, kao što su ljuti Čili, Čilakiles, Mole, Kočnita pibil (Cochnita pibil). Ukoliko želite da se oprobate u spremanju ljutih tajlandskih jela, preporučujemo vam da spremite Gaeng Tai Pla, Gaeng Kua Kling, salatu od zelenog manga i Som Tam sa papajom. Za sve one koji baš vole ljutu i začinjenu hranu, preporučujemo da pripreme neke od najljućih indiskih jela, kao što su: svinjetina Vindalo, Phaal kari, Laal Maas. 

Ukoliko ste dovoljno odvažni kupite razne vrste ljutih papričića u bolje snabdevenim marketima i organizujte takmičenje u jedenju ljutih papričica i saznajte koliki stepen ljutine možete da podnesete vi i vaši prijatelji. Za ovo takmičenje pripremite i dovoljne količine mleka, jer je mleko jedini napitak koji će vam pomoći da ublažite ljutinu.