Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan čokoladne torte

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

medjunarodni-dan-cokoladne-torte

 

Međunarodni dan čokoladne torte se obeležava svakog 27. januara u mnogim zemljama, širom sveta. Tokom godine čokoladne torte jedemo kada proslavljamo rođendane, venčanja i druga slavlja ili kada želimo nekog da obradujemo. Iskoristite ovaj dan i ne čekajte druge da vas obraduju. Pružite sebi slatke trenutake i uživajte u svakom zalogaju sočne i kremaste čokoladne torte.


Čokoladna torta je vrsta torte koja u svom sastavu obavezno sadrži istopljenu čokoladu ili kakao, a ponekad i oba ova sastojka. Neodoljive čokoladne torte obavezno sadrže puno čokolade, a najlepše su one koje čokoladu imaju i u testu i u filu i u glazuri. 

Da li ste se ikad zapitali kad je nastala prva čokoladna torta? 

Najraniji ostaci ukazuju da je čokolada konzumirana kao fermentisano alkoholno piće 1400. godine pre n.e. u Hondurasu. Iz Srednje Amerike je preneta u Južnu Ameriku, gde su Asteci i Maje koristile zrna kakaa u religioznim ritualima. Od kakao zrna pravili su gust gorak napitak u koji su dodavali čili papričice ili cimet. Krajem 15. veka (1492.) Kristofer Kolumbo doneo je kakao zrna španskom kralju Ferdinandu, ali njihov gorak ukus nikoga nije impresionirao. 

Tek kada je 1544. godine Kortez ponovo doneo kakao zrna španskom kralju Karlu V, u ovo gorko piće dodat je šećer, a čokolada postaje tajna španskog kraljevstva čitavih sto godina. Tokom 17. veka čokolada postaje zdrav napitak koji je konzumirala samo elita. U Londonu napitak se pravio sa mlekom umesto sa vodom, a 1657. godine otvorena je i prva čokolaterija u Londonu.

 


Možda će vas zanimati:
Čokoladni brauni


 

Najstariji zapis o čokoladnoj torti nalazimo u pismu iz zatvora koje je 1779. godine Markiz de Sad napisao svojoj ženi. U svom pismu Markiz de Sad se žali što u poslednjem paketu hrane koji mu je žena poslala u zatvor, čokoladna torta nije imala u sebi čokoladu, već je bila obojena nekim drugim začinom. Pored čokoladne glazure na keksu i torti, on je želeo da i sama torta bude čokoladna. 

Iako je ovo pismo napisano skoro pedeset godina pre nego što će holandski inovator Van Hojten izumeti kakao presu, možemo sa sigurnošću tvrditi da je neka vrsta čokoladne torte već postojala krajem 18. veka.  

Veruje se da su prve čokoladne torte verovatno imale samo čokoladnu glazuru.

Najstariji recept za čokoladnu tortu napisan je 1847. godine. U 19. veku čokoladne torte i kolači nosili su naziv "đavolja hrana" zbog tamne boje i bogatog, takoreći grešnog ukusa i drastično su se razlikovale od dotadašnjih "anđeoskih" torti i kolača koji su bili svetli ili beli ukoliko su imali glazuru od slatke pavlake, tj. šlaga.

Tek u 20. veku čokoladne torte i kolači postaju izuzetno popularni, a njihova popularnost traje sve do danas.


Kako obeležiti dan čokoladne torte?

Za ljubitelje čokoladne torte ovo je odličan izgovor da pojedu parče ili dva omiljene čokoladne torte i tako obeleže ovaj dan koji je posvećen ovoj ukusnoj poslastici. Najlakše je svratiti do najbliže poslastičarnice ili poručiti je online.

Za one koji vole da mese, dan čokoladne torte je prava prilika da isprobaju neki novi recept za čokoladnu tortu, koji do sada nisu imali prilike da probaju.