Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan smrznutog jogurta

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

medjunarodni-dan-smrznutog-jogurta

 

Međunarodni dan smrznutog jogurta se obeležava svakog 6. februara. Ova smrznuta poslastica nalik sladoledu, izuzetno je popularna širom sveta.

 

 

Međunarodni dan smrznutog jogurta pokrenula je Međunarodna asocijacija smrznutog jogurta (International Frozen Yogurt Association - IFYA), a u dogovoru sa američkim proizvođačem "The Country's Best Yogurt" (TCBY), koja je ovaj praznik pokrenula još 1993. godine u SAD, odlučeno je da umesto u junu, ovaj međunarodni dan bude obeležavan zimi, svakog 6. februara. 

 

Šta je smrznuti jogurt?

Smrznuti jogurt je vrsta smrznutog deserta koji se pravi od jogurta i voća. Po svojoj teksturi potseća na sladoled, mada je njegov ukus nešto kiseliji. Smrznuti jogurt ima manje masnoća i probiotske bakterije jogurta, zbog čega se smatra da je zdraviji od sladoleda. Postoje različite vrste smrznutog jogurta, koje se prave od različitog voća ili kombinacija voća i stilova proizvodnje. Takođe postoje smrznuti jogurti koji ne sadrže šećer, niti masnoće. S druge strane u prodavnicama smrznutog jogurta postoje razne vrste dodataka i preliva, koje možete dodati u svoj smrznuti jogurt, kao što su voće, orašasti plodovi, razne vrste bombona, čokoladne mrvice, keksići, istopljena čokolada, voćni sirupi itd...


Pročitajte još:
Recept za smrznuti jogurt od banana


Kada je nastao smrznuti jogurt?

Smrznuti jogurt je nastao krajem 70-tih godina 20. veka na istočnoj obali SAD. Ovu smrznutu slatku poslasticu osmislio je H.P. Hud ( H.P. Hood) i nazvao je "Frogurt". Ubrzo, zatim pojavljuju se i drugi proizvođači smrznutog jogurta u SAD, a najomiljeniji je u to doba bio smrznuti jogurt od malina prekriven čokoladom, koji je proizvodila kompanija Dannon Yogurt. Tokom 80-tih mnoge kompanije koje su se bavile proizvodnjom mleka i jogurta, krenule su sa proizvodnjom smrznutog jogurta, eksperimentišući sa raznim voćem i različitim receptima. Želja za zdravom ishranom, koja je bila popularna 80-ih godina, u mnogome je uticala i na izuzetnu prodaju ove zdrave smrznute poslastice.

Tokom 90-tih došlo je do zasićenja tržišta i prodaja smrznutog jogurta je naglo pala, da bi se u potpunosti oporavila sa početkom novog milenijuma, kada su proizvođači ponudili mnogo više različitih kiselih ukusa, kao i mnoštvo preliva i dodataka, koji su ponovo privukli kupce.


Kako obeležiti međunarodni dan smrznutog jogurta?

Ako ste ljubitelj smrznutog jogurta, obeležite ovaj dan i svratite do najbliže prodavnice smrznutog jogurta i probajte ukuse koje do sad niste probali. Oni koji vole da isprobavaju nešto novo, mogu da naprave domaći smrznuti jogurt, koji se izuzetno lako pravi. Pronađite dobar recept, pripremite blender, zamrznite omiljeno voće (jagode, banane, kivi, ananas, mango, maline, itd), kupite kvalitetan jogurt i med (može i grčki jogurt), i krenite u eksperimentisanje.