Mljekara Dule
Mljekara Dule

Svetski dan Nutelle

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

svetski-dan-nutelle

 

Svetski dan Nutelle se obeležava svakog 5. februara. Ovo je prava prilika da namažete Nutellu na parče hleba, palačinke, krofne, ili da isprobate neki recept za kolače i torte sa ovim slatkim kremom od čokolade i lešnika.


Nutella je čokoladni krem od kakaa sa lešnicima, koji proizvodi italijanska kompanija Ferrero, koja proizvodi čuvene konditorske proizvode širom sveta. Nutella je nastala 60-ih godina 20. veka u Italiji, po receptu za italijanski krem od čokolade i lešnika, poznatiji kao đanduja (Gianduja).

Italijanska đanduja (Gianduja) je nastala zbog nestašice čokolade koju je izazvala Napoleonova kontinentalna blokada, koja je bila usmerena na uništavanje britanske privrede, i pobedu u ratu protiv ove imperije, početkom 19. veka. Preko noći, cena kakaa je naglo skočila, a konditori u Pijemontu u želji da nastave sa pravljenjem čokolade, osmislili su recept u koji su pored kakaa dodavali pastu od lešnika, kojih je u ovom delu Italije bilo u izobilju.

Tokom Drugog svetskog rata, nestašica čokolade i njena visoka cena, potsetila je Pjetra Ferera (Pietro Ferrero), vlasnika male pekare u Albi na ovaj italijanski krem. Đanduja se proizvodila u tablama nalik čokoladi, sve do 1951. godine, kada je ovom italijanskom konditoru pala napet ideja da napravi i kremastu verziju, koju je nazvao Superkrem (Supercrema). Recept za ovaj Superkrem je 1963. godine promenio je Pjetrov sin, a krem je dobio današnji naziv Nutella. Pod tim nazivom ovaj čokoladni krem sa lešnicima počeo je da se prodaje u aprilu 1964. godine i odmah je doživeo veliki uspeh.

Svetski dan Nutelle se obeležava od 2007. godine, a praznik je osmislila američka blogerka i ljubiteljka Nutelle, Sara Rosso, u želji da promoviše ovaj krem u SAD. Kompanija Ferrero je preuzela ovaj praznik 2015. godine.