Mljekara Dule
Mljekara Dule

Sveti Trifun - Dan vinara i vinogradara

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

sveti-trifun-dan-ljubavi--i-vina

 

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Trifuna 14. februara. Ovaj dan ljubavi i vina slave vinogradari i vinari.

 

Sveti mučenik Trifun je živeo u 3. veku n.e. u gradu Kampsada, koji se nalazio u Frigiji, antičkoj regiji središnje Anadolije (današnja Turska). Bavio se poljskim radovima i čuvao guske. Imao je čudotvornu moć da molitvom leči bolesne od mnogobrojnih bolesti. Prema legendi izlečio je Gordu, kćer rimskog cara Gordijana. U vreme vladavine rimskog cara Decija (poreklom iz Sirmijuma, tj. današnjih Martinaca), Frigijom je vladao oblasni namesnik Akvilin. S obzirom da je imperator Decije bio poznat kao progonitelj hrišćana, ovaj namesnik je pozvao Trifuna u želji da ga natera da se odrekne vere. Odbivši da prinese žrtvu rimskim bogovima i odrekne se Hrista, Trifun je bio podvrgnut strašnom mučenju. Prvo je bio obešen za drvo, zatim vezan za konja, koji ga je vukao po poljima, a nakon toga odveden je na gubilište kako bi bio posečen mačem. Pre nego što je dželat zamahnuo mačem da mu odseče glavu, Trifun je izdahnuo od iznemoglosti., iako je imao samo 21. godinu.

 

seti-trifun-wikipedia

 

Sveti Trifun se na ikoni obično predstavlja u dolami sa ogrtačem. U jednoj ruci drži srp i snop, dok u drugoj ruci drži krst i vinovu lozu. Na nekim ikonama je predstavljen kako čuva guske.


Na našim stranicama izaberite najbolja vina.


Sveti Trifun je jedna od većih opštinskih slava, koje su slavile opštine u kojima su rasli vinogradi. Opštinske slave ili litije vode poreklo od paganskih običaja prinošenja žrtava kao što su vino i žito, poljskim demonima i božanstvima, za koje se verovalo da prebivaju u stablima drveća. Za vreme ovih opštinskih slava blagosiljaju se polja, vinogradi u želji da godina bude rodna, i da se letina sačuva od suše, grada ili poplave.

Na dan Svetog Trifuna običaj je da sveštenik uljem iz kandila Sv.Trifuna i bogojavljenskom vodicom škropi njive, bašte i vinograde i čita "zaklinanije sjatoga mučenika Trifuna".

Na dan Svetog Trifuna vinogradari orezuju po neku lozu i zalivaju čokot vinom, u želji da vinograd povrati snagu nakon mirovanja tokom zime, iščekujući proleća, kada vinova loza počne da buja.

Zbog ovog običaja orezivanja, Svetog Trifuna su u Istočnoj Srbiji često nazivali Orezač i Zarizoj.

Prema starom narodnom verovanju, na Svetog Trifuna počinje sečka (stari naziv za februar), koji je bio čuven po velikim hladnoćama. Verovalo se da će godina biti rodna i kišna ako na dan Svetog Trifuna pada sneg ili kiša, a ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.


Kako obeležiti dan ljubavi i vina?

S obzirom da je dan Svetog Trifuna, koji ove godine pada u nedelju, poznat kao dan ljubavi i vina, provedite ovaj dan sa voljenom osobom, i obavezno ga začinite čašom dobrog vina.