Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan nemačkog piva

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

nemacko-pivo

 

Dan nemačkog piva se obeležava svakog 23. aprila. Ovaj dan je na neki način i rođendan nemačkog piva, jer je pre 505. godina u Nemačkoj donet zakon o čistoći piva.


Čuveni zakon o čistoći piva (Reinheitsgebot) doneo je 23. aprila 1516. godine bavarski vojvoda Vilhem IV u želji da zaštiti nemačko pivo od raznih dodataka i začina koji su bili sve prisutniji u proizvodnji piva. Na državnoj sednici u bavarskom gradu Ingolštat (Ingolstadt), koji se nalazi pored Dunava, toga dana stupio je na snagu državni zakon koji je određivao da pivo sme da sadrži samo vodu, ječam i hmelj. U ovom zakonu nije pomenut pivski kvasac jer još uvek nije bio prepoznat, već se podrazumevao kao proizvod fermentacije. 

U Nemačkoj je ovaj zakon i danas na snazi, jer nemačko pivo sadrži samo vodu, ječam, hmelj i pivski kvasac. U proizvodnji piva u Nemačkoj ne koriste se dodaci za poboljšanje arome, veštačke boje ili konzervansi. 

Izuzetak čine samo specijalna piva poput piva Berliner Weisse i Leipziger Gose. Još jedan izuzetak predstavlja i Witbier, čiji je recept skoro pronađen u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, za čiju se proizvodnju koriste specijalni dodaci, kao što su: seme korijandera i pomorandžina kora. Ovi specijalni dodaci se mogu koristiti, ali je za njihovo korišćenje u Nemačkoj potrebna dozvola regionalnog tela koje čuva čistoću piva. Ljudi koji proizvode pivo kod kuće za svoju upotrebu, nisu dužni da se obraćaju ovom regulatornom telu, ali su dužni da plate taksu za 200 litara piva za godinu dana, bez obzira da li poštuju zakon o čistoći piva ili ne.


Vrste nemačkog piva

U Nemačkoj postoji oko 1500 pivara koje proizvode 6000 različitih piva. Ono što svakom pojedinačnom pivu daje poseban ukus zavisi od više elemenata, kao što su: tradicionalni recepti, kvalitet vode, način na koji se pravi slad, arome različitih vrsta hmelja, kao i veština samih proizvođača piva.

U Nemačkoj je i dalje najpopularnija vrsta piva Pils, a pored njega postoje i mnoge druge vrste nemačkog piva, kao što su Altbier (staro pivo) iz Dizeldorfa, Kolš (Kölsch) iz Kelna, razne vrste tamnog piva iz Frankonije (severnog dela Bavarske), pšenična bavarska piva i izrazito crna piva iz Saksonije. 

Pored ovih piva u Nemačkoj se proizvode i piva bez alkohola, čija se boja kreće od svetlo do boje ćilibara, različitog ukusa u kome dominira slad i neki voćni ukusi.