Mljekara Dule
Mljekara Dule

Svetski dan mleka

Detalji

Počinje: 01-06-2024 01:00

Završava se: 02-06-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

svetski-dan-mleka

 

Svetski dan mleka se obeležava svakog 1. juna. Svetski dan mleka ima za cilj da istakne važnost mleka i mlečnih proizvoda u našoj svakodnevnoj ishrani.


Svetski dan mleka je osmislila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO, engl. Food and Agriculture Organization) Ujedinjenih nacija 2001. godine, i od tada se svake godine obeležava širom sveta.

Datum 1. jun je izabran jer su mnoge zemlje širom sveta obeležavale dan mleka u junu mesecu.

Obeležavanje svetskog dana mleka, ne samo što ističe važnost mleka u ishrani, već pruža podršku milijardi ljudi koji se bave proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda.


Pronađite na našim stranicama velike i male proizvođače, koji proizvode mleko i mlečne proizvode.


Ove godine tema svetskog dana mleka biće usredsređena na održivost u mlekarskom sektoru, pri čemu će akcenat biti na važnosti tri faktora: životnoj sredini, ishrani i ekonomiji. 

Kratkim video zapisima, koji su snimljeni širom planete, biće predstavljeni proizvođači mleka i mlečnih proizvoda, koji su prihvatili novu tehnologiju, kako bi se i u okviru mlekarstva smanjila emisija ugljenika.

Svetski dan mleka obeležiće ne samo individulani proizvođači i mlekarska industrija, već i mnogobrojne zdravstvene organizacije, nutricionisti, poljoprivredne organizacije, škole i univerziteti, kao i svi oni koji vole mleko i mlečne proizvode.

Ovogodišnja tema Svetskog dana mleka u prvi plan stavlja dosadašnji rad koji je obavljen kako bi se ubrzao i smanjio uticaj mlečne industrije na klimatske promene, a samim tim i na čitavu planetu. Cilj Svetskog dana mleka je da podigne svest o tome, ali i da raznim akcijama pomogne proizvođačima da dostignu nultu tačku mlečne industije u emisiji gasova (Dairi Net Zero).

Proslava ovogodišnjeg Svetskog dana mleka počinje skupom  pod nazivom "Uživaj u mlečnim proizvodima", koji će biti organizovan širom sveta od 29. do 31. maja 2022. godine, završno sa glavnom proslavom 1. juna.


Pročitaj još:
Svetski dan voda


Kako obeležiti Svetski dan mleka?

Ako želite da obeležite Svetski dan mleka započnite dan uz šolju mleka, jogurta, kefira, kiselog mleka, komad sira, ili parče hleba sa kajmakom, puterom, krem sirom. 

Na društvenim mrežama podelite fotografiju svog omiljenog mlečnog proizvoda koristeći haštag #WorldMilkDay ili #EnjoyDairy.