Mljekara Dule
Mljekara Dule

Svetski dan pistaća

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

svetski-dan-pistaca

 

Svetski dan pistaća se obeležava svakog 26. februara. Izuzetno zdravi, pistaći su omiljena grickalica širom sveta i jedan od najstarijih oraštastih plodova u istoriji čovekove ishrane.

 

Pistaći su vrsta orašastog voća iz porodice Anacardiaceae, kojoj pripadaju ruj, mango, indijski orah, peruanski biber, itd. Pretpostavlja se da im je postojbina u centralnoj Aziji (Iran, Avganistan, Uzbekistan, Turska) i Srednjem istoku (Sirija, Izrael). Badem i pistići se pominju i u Bibliji, a koristili su ga stari Grci i Rimljani, koji su ga preneli u Evropu. Arheolozi su pronašli ostatke semena pistaća koje su ljudi koristili u svojoj ishrani u bronzano doba (6750 pre n.e.). Egipatska kraljica Šiba, toliko je volela pistaće, da je zabranila njegovu upotrebu van njenog dvora.

Gajeni u vrtovima Babilona, pistaći se pominju i u mnogobrojnim legendama, a među njima je najlepša ona u kojoj se pominje da su u se ljubavnici tajno sastajali noću pod drvetom pistaća i obasjani mesečinom osluškivali pucanje njegovih zrelih plodova, u želji da im to donese sreću. Ne treba onda da nas čudi činjenica da u Iranu, koji je najveći proizvođač pistaća na svetu, pistaće nazivaju i nasmejani orasi, dok ih Kinezi, koji su ubedljivo na prvom mestu po količini pojedenih pistaća godišnje, nazivaju i orah sreće. 


Pročitajte još:
Dan kokica


Bez obzira da li ih nazivate zeleni badem, nasmejan orah ili orah sreće, pistaći su izuzetno zdravi i u 30 g sadrže oko 12 procenata dnevnog unosa biljnih vlakana. Pored visokog procenata biljnih vlakana, sadrže i oko 20 procenata dnevnog unosa proteina, kao i antioksidante, oko 90 procenata nezasićenih masti, vitamin B1, vitamin B5, vitamin B6, vitamin E, vitamin K, kalcijum i druge minerale, zbog čega se smatra da  svakodnevno konzumiranje šake pistaća utiče na zdravlje našeg srca i krvnih sudova.

Pored toga što su omiljena grickalica, pistaći se koriste kao garnirung, tj. dekoracija, ali i za spremanje različitih jela, sosova, kremova, sladoleda, torti i kolača. Čuveni su italijanski trobojni spumoni sladoled u kome je jedna vrsta obavezno zelene boje pistaća, italijanski biskviti i mortadela sa pistaćima, razne turske i arapske poslastice, kao što su baklava, ratluk i alva sa pistaćima, indijski smrznuti mlečni desert nalik sladoledu, kulfi. Od pistaća se pravi pistaći puter, pistaći pasta, čokolada sa pistaćima. Pored kolača, pistaćima se posipa i meso, a odlično se slaže uz teletinu, svinjetinu i piletinu.


Kako obeležiti dan pistaća?

Sigurni smo da ćete rado obeležiti dan pistaća. Teškoća leži u tome da li ćete se odlučiti da samo grickate pistaće, ili ćete se odabrati čokoladu sa pistaćima ili sladoled od pistaća. A tu su i baklave, alva i ratluk sa pistaćima, ili možda sendvič sa ukusnom italijanskom mortadelom sa pistaćima.


Na našim stranicama pronađite najkvalitetnije koštunjavo voće.


Izbor je veliki, ali ne preterujte jer pistaći osim što su izuzetno zdravi, prilično su kalorični.