Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan Carmenere vina

Detalji

Počinje: 24-11-2024 01:00

Završava se: 25-11-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

crveno-vino-carmenere

 

Dan Carmenere vina se obeležava svakog 24. novembra. Crvena sorta grožđa poreklom iz Bordoa, Carmenere, za koju se verovalo da je potpuno nestala, srećnom okolnošću ponovo je pronađena u vinogradima Čilea, odakle se proširila u razne vinske regione sveta.


Dan Carmenere vina (Día del Carmenère) osmišljen je 2014. godine povodom proslave 20. godina od ponovnog pronalska sorte grožđa Carmenere u Čileu, za koju se dugo vremena verovalo da je uništena 1870. godine, kada je filoksera potpuno uništila vinograde u Bordou u kojima se uzgajala ova sorta grožđa.

Francuski ampelograf Žan-Mišel Borsiko (Jean-Michel Boursiquot), koji je 1994. godine proučavao čileanske zasade Merloa, zapazio je da neki delovi zasada kasnije sazrevaju, što ga je navelo na dalja istraživanja, pri čemu je utvrdio da se radilo o sorti grožđa za koju se 124. godina verovalo da je potpuno iščezla. Četiri godine kasnije, 1998. godine, Ministarstvo poljoprivrede Čilea ozvaničio je Carmenere kao sortu grožđa Čilea, koja je peta najvažnija sorta čileanskih vinograda (na prvom mestu je Cabernet Sauvignon).


Pročitajte još:
Dan Zinfandel vina


Do 2013. godine, kada je izvršena DNK identifikacija sorte Carmenere, verovalo se da je nastala ukrštanjem sorti Cabernet Franc i Gros Cabernet, ali se ispostavilo da je nastala ukrštanjem sorti Cabernet Franc i francuske sorte Mural.

U Čileu vina koja nose naziv Carmenere, mogu biti sortna vina, ili kupaže koje mogu imati samo 15% druge sorte, a najčešće se dodaju Syrah ili Petit Verdot.

Carmenere vina po svom ukusu i aromama dosta potsećaju na vina iz Bordoa, mada imaju mekše tanine. Ono što im je zajedničko je ukus zelene paprike, zbog pirazina, glavnog sastojka svih vina iz Bordoa (Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère i Malbec). 

Pored arome zelene paprike, sortna Carmenere vina imaju primamljive arome maline i nara, dok kupaže imaju arome šljive, kupine, borovnice, sa primesama kakaa. Ova pitka crvena vina, mekih tanina i visoke kiselosti obično imaju i visok procenat alkohola, koji se kreće od 14.5–15% ABV. 

Pored Čilea koji ima najveće zasade sorte grožđa Carmenere, ova sorta se uzgaja u Francuskoj, Italiji, na Novom Zelandu, Kini, Makedoniji (vinarija Chateau Kamnik).


Kako obeležiti Dan Carmenere vina?

Ukoliko do sada niste imali priliku da probate Carmenere vino, predlažemo vam da posetite vinoteku i probate ovo izvrsno crveno vino. 


Na našim stranicama pronađite najbolje vinoteke.


Možete ga pronaći i u bolje snabdevenim supermarketima, ali ne zaboravite da uz Carmenere vino ispečete bilo koje meso (piletinu, ćuretinu, svinjetinu, junetinu, jagnjetinu) jer se odlično slaže uz ovo vino.

Uz Carmenere vina slažu se i razni sirevi, kao što su: kozji sirevi, Mocarela, Feta, domaći beli sirevi.


Na našim stranicama pronađite najbolje sireve.


Carmenere vino se odlično slaže i uz pečene ili punjene paprike, masline, kelj i mahunarke.