Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan Zinfandel vina

Detalji

Počinje: 20-11-2024 01:00

Završava se: 21-11-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

crveno-vino

 

Dan Zinfandel vina se obeležava svake treće srede u novembru, a ove godine biće obeležen 20. novembra. Pitka, robusna, veoma voćna i aromatična Zifandel vina imaju visok procenat alkohola. 

 

Dan Zinfandel vina je osmislila neprofitabilna organizacija ZAP (Zinfandel Advocates and Producers), koja okuplja preko 200 vinogradara i vinara, kao i hiljade ljubitelja ovog vina, kako bi zastupali i očuvali ovu sortu grožđa, koja čini oko 10% ukupnog uzgoja vinove loze u SAD. Povodom Dana Zinfandel vina svake godine u San Francisku se organizuju seminari i degustacije vina.

Najnovija istraživanja sprovedena početkom 21. veka ukazala su na to da sorte grožđa Zinfandel, italijanska sorta grožđa Primitivo, kao i hrvatska sorta Plavac mali, vode poreklo od stare autohtone hrvatske sorte grožđa Crljenak kaštelanski (Tribidrag). 

Najveći uzgajivači Zinfandel sorte grožđa su vinogradari i vinari u Kaliforniji. Ovu sortu grožđa, doneo je iz carskog rasadnika iz Šenbruna u Ameriku 1820. godine Džordž Gibson, vlasnik rasadnika na Long Ajlendu. U periodu između 1835. i 1845. godine pojavljuju se i prvi zasadi Zinfandela u Kaliforniji, koji postaje poznat kao "kalifornijski Božole".


Pročitajte još:
Međunarodni dan Xinomavro vina


Zifandel vino je crveno suvo vino, srednje punog tela, srednje jakih tanina i kiselosti. Zbog velike količine šećera, ova vina imaju preko 15% alkohola. Zbog svojih laganih tanina i srednje kiselosti, Zifandel vina su veoma pitka i voćna, sa aromama brusnice, kupine, jagode, višnje, borovnice, suvog grožđa, breskve, smokve, dok barikirana vina imaju i primese vanile, kokosa, cimeta i duvana.

Postoje razni vinski stilovi Zinfandel vina. Najčešće se prave crvena vina, koja mogu biti i barikirana, kao i kupaže sa drugim crvenim sortama grožđa koja imaju jače tanine. Od ove sorte grožđa se prave i Beli Zifndel, koji je u suštini slađi rose, kao i prilično skupa dezertna vina.