Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan održive gastronomije

Detalji

Počinje: 19-06-2024 12:00

Završava se: 18-06-2024 11:59

Lokacija:

Kontakt

 

hrana-pexels-mark-stebnicki-2252584

 

Dan održive gastronomije se obeležava 18. juna širom sveta. Održiva gastronomija promoviše lokalnu gastronomiju, koja vodi računa o tome kako se proizvode poljoprivredni proizvodi i ostali važni sastojci koje koristimo prilikom pripremanja hrane, vodeći računa o tome da se ne rasipaju prirodni resursi i hrana.

 

Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 21. decembra 2016. godine usvojila rezoluciju A/RES/71/246, 18. jun je proglašen za Dan održive gastronomije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i UNESCO u saradnji sa međunarodnim i regionalnim organizacijama, zemljama članicama i drugim organizacijama pri Ujedinjenim nacijama, zadužene su za obeležavnje Dana održive gastronomije širom sveta.


Pročitajte još:
Svetski dan bezbednosti hrane


Šta je održiva gastronomija?

Na prvom mestu održiva gastronomija promoviše lokalne proizvođače i lokalnu hranu, koja je proizvedena u skladu sa održivom proizvodnjom, i koja koristi čistu energiju. Cilj ovog svetskog praznika je da prilikom samog procesa proizvodnje i pakovanja smanji rasipanje hrane, kao i da kroz razne tv emisije o kuvanju upozna širu javnost sa održivom gastronomijom.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) proklamovala je 5 ključnih principa održive hrane i poljoprivrede:

  1. Povećanje produktivnostii, zapošljavanja i dodatne vrednost u prehrambenim sistemima
  2. Zaštita i unapređenje prirodnih resursa
  3. Poboljšanje sredstva za život i podsticanje ekonomskog rasta
  4. Povećanje otpornosti ljudi, zajednica i ekosistema
  5. Prilagođavanje upravljanja novim izazovima

Vizija ove organizacije je da hrana postane dovoljno hranljiva, ali i dostupna svima, na odgovoran i održiv način, kako se ne bi ugrozili prirodni resursi i ekosistemi.

 

Mreža kreativnih gradova

Jedna od inicijativa UNESCO-a je pokretanje Mreže kreativnih gradova u 7 kreativnih oblasti, kao što su: zanatstvo i narodna radinost, dizajn, film, gastronomija, književnost, medijske umetnosti i muzika. Ova mreža je stvorena 2004. godine, a u njoj se razmenjuju najbolje prakse i razvija partnerstvo. Na spisku Mreže kreativnih gradova je 247 gradova širom sveta, a u oblasti muzike, naš grad Vranje je jedan od njih. 

Kada je u pitanju održiva gastronomija, za sada na spisku se nalazi samo 37 gradova širom sveta.