Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan Xinomavro vina

Detalji

Počinje: 01-11-2024 01:00

Završava se: 02-11-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

xinomavro-wikipedia

 

Međunarodni dan Xinomavro vina se obeležava svakog 1. novembra. Čuvena grčka sorta grožđa Xinomavro, najbolje uspeva u centralnoj i severnoj Grčkoj.

 

 

Međunarodni dan Xinomavro vina osmislili su 2019. godine vinari okupljeni u Udruženje vinara "Vina Severne Grčke", u želji da promovišu ovu izuzetno popularnu sortu grožđa, koja se proširila širom sveta, a od nedavno se gaji i u severozapadnoj oblasti Kine, Gansu. Ovaj datum uobičajeno označava kraj berbe grožđa u makedonskoj oblsti Severne Grčke.

 

Naziv

Samo ime Xinomavro (srp. Ksinomavro) nastalo je spajanjem reči xino (kiselo) i mavro (crno). Ova grčka autohtona sorta grožđa najviše potseća na italijansku sortu grožđa Nebiolo (Nebbiolo), od koga se prave čuvena Barolo vina.

 

Vinski stilovi

Od bobica Ksinomavro (Xinomavro) groža, koja nemaju izrazito crvenu boju, nastaju razna crvena i rose vina, ali i bela vina (blanc de noirs) karakteristične boje. Što se tiče vinskih stilova, pored crvenih barikiranih vina, kupaža izrazito voćnog ukusa sa grčkim sortama, kao što je Negosa, proizvode se i aromatična penušava vina, kao i slatka vina.

 

Arome

Xinomavro vina su izuzetno kompleksna i snažna vina, koja obično odležavaju oko dve godine u buradima ili flašama, pre izlaska na tržište. Ova vina izrazito crvene boje, izraženih tanina i kiselina imaju prepoznatljive arome maline, suvih šljiva, paradajza i maslina, kao i cvetne arome, sa primesama duvana i orašastog voća, dok barikarana vina od ove sorte grožđa imaju i specifične začinske note.


Pročitajte još:
Međunarodni dan Prokupca


Slaganje sa hranom

Grčka vina Xinomavro najbolje se slažu uz jaku i začinjenu hranu, kao što su grčka musaka, suvlaki, svinjsko ili jagnjeće pečenje, a slaže se i uz paste sa sirom, rižoto sa pečurkama, biftek.

 

Služenje

Xinomavro vino se služi u velikim čašama za crveno vino, prethodno prohlađeno na temperaturi od 12 do 15° C.