Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan džin i tonika

Detalji

Počinje: 19-10-2024 01:00

Završava se: 20-10-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

dzin-i-tonik-cocktail-g75642f3af_1920

 

Međunarodni dan džin i tonika se obeležava svakog 19. oktobra. Izuzetno popularan koktel, poznat i kao G and T (srpski: dži and ti), džin i tonik se pijucka širom sveta, začinjen lajmom ili limunom.


Džin i tonik (engl. gin and tonic) je vrsta koktela koji se pravi od džina i tonika u koji se dodaju kocke leda i kriška lajma ili limuna, a ponekad i malo soka od lajma ili limina. U zavisnosti od jačine ovog mešanog pića, odnos između džina i tonika može biti 1:1 ili 1:3.

Džin i tonik je nastao u 19. veku u Indiji, a osmisli su ga britanski vojnici kako bi popili kinin, koji se u to vreme pio protiv malarije. S obzirom da je kinin bio izuzetno gorak, oni su mu dodali malo vode, šećera i lajma i tako napravili tonik sa kininom, u koji su kasnije dodali i džin, koji su redovno dobijali u svojim sledovanjima.

Džin tonik u u odnosu 1:3 obično se služi u visokim čašama (highball glass) u koje može da stane od 240 do 350 ml, a u odnosu 1:1 u nešto manjim čašama (old fashioned glass, rocks glass, lowball glass) u kojima se obično služi viski. 


Pročitajte još:
Džin
Svetski dan džina


Kako obeležiti dan džin i tonika?

Ako volite džin i tonik, ne zaboravite da mu nazdravite 19. oktobra. Napravite ga sami ili svratite sa društvom do omiljenog bara ili kafića. 


Na našim stranicama pronađite omiljena žestoka alkoholna pića.


Ukoliko se odlučite da ga napravite sami, preporučujemo vam da se opustite uz neki od filmova u kojima glavni junaci pijuckaju džin i tonik, kao što su:

1. Žil i Džim (Jules et Jim) (1962)
2. Ukradena lepota (Stealing Beauty) (1996)
3. Samac (A Single Man) (2009) 
4. Hotel Marigold (The Best Exotic Marigold Hotel) (2011)