Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan gruzijskog hačapurija

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

dan-gruzijskog-hacapurija

 

Dan gruzijskog hačapurija se obeležava svakog 27. februara. Jedno od tradicionalnih jela Gruzije, hačapuri je stekao status nematerijalnog kulturnog nasleđa Gruzije.


Hačapuri je gruzijsko tradicionalno jelo, koje je u osnovi testo punjeno sirom. Pravi se od kiselog testa, koje se ostavlja da nadođe, nakon čega se oblikuje u različite oblike, a najčešće potseća na čamac zbog uzdignutih ivica testa. Testo se zatim puni filom od sira (najčešće se koriste gruzijski sulguni ili brinza sir), a u nekim varijantama se dodaju i jaje, kajmak, beli luk, itd. 

Ovaj gruzijski tradicionalni specijalitet najviše liči na picu, a donekle potseća i na našu zlatiborsku komplet lepinju.

Hačapuri je veoma popularan u Gruziji, i drugim bivšim republikama Sovjetskog Saveza, kao i u Rusiji, gde se njegova varijanta punjena mesom zove samsa. Hrskavi vruć hleb punjen sirom, takođe je popularan u Jermeniji, ali i u Izraelu, gde su ga doneli Jevreji poreklom iz Gruzije. Migranti iz Gruzije prave ovaj gruzijski hleb sa sirom i u Americi, a može se naći čak i u Japanu.

Ovo gruzijsko nacionalno jelo je 22. januara 2019. godine uvršteno na spisak nematerijalne kulturne baštine Gruzije, kada je odlučeno da se 27. februar proglasi za Dan hačapurija. Pored njega na ovom spisku se nalaze i druga gruzijska tradicionalna jela, kao što su: dambalhačo, jelo koje se pravi od vurde u planinskoj regiji Pšavi, ajika sos iz oblasti Megrelije i Abhazije, kao i tradicionalno jelo od sira i putera, borano iz Adžarije.


Pročitajte još:
Dan pite
Dan jorkširskog pudinga


Gruzijski hleb sa sirom u obliku čamca pravi se vekovima u Gruziji, i obično se jede kao predejlo. Danas ga prave mnogi restorani brze hrane i turistima koji posećuju Gruziju, veoma je interesantan jer ih podseća na picu sa sirom. U nekim delovima Gruzije, hačapuri se pravi preklopljen, kada i zaista podseća na kalconu (preklopljenu picu).

U Gruziji ne postoji samo jedan recept za pravljenje hačapurija, zbog čega se on i razlikuje po svom obliku i ukusu u zavisnosti od regije u kojoj se pravi. 
U centralnoj gruzijskoj regiji Imeretiji, hačapuri ili imeruli je okruglog oblika prekriven imeretijskim sirom. 
U regionu Megrelija-Gornja Svanetija, poznat je kao megruli i pravi se slično kao imeruli, s tim što ima dodatni sloj sira. 
U Adžariji se pravi ačaruli, koji ima oblik čamca, a puni se filom od sira, kajmaka i jaja, s tim da se žumanca ne zapeku. Adžirijski hačapuri je ujedno i najpopularniji hačapuri koji se pravi i van Gruzije. 
U regionu Gurija on ima oblik polumeseca, a pored sira se puni polovinama tvrdo kuvanih jaja, i obično se jede za Božić, zbog čega se zove božićna pita. 
U regionu Rača-Lečhumi naziva se račuli, a ima četvrtast oblik testa koje se filuje sirom i premazuje žumancima. 
Najkomplikovaniji oblik hačapurija, ačma, koju nazivaju i gruzijska lazanja, pravi se od slojeva tankih kora, koje se filuju sirom i kajmakom (nešto nalik našoj gibanici).

 

Kako obeležiti dan gruzijskog hačapurija?

Ako poželite da napravite nešto novo i nešto neobično, ovo je prava prilika da napravite gruzijski hačapuri. S obzirom da trenutno možemo samo da maštamo o putovanjima, ovo je odličan način da probate tradicionalni gruzijski specijalitet. 


Isprobajte recept za hačapuri, gruzijski hleb sa sirom u obliku čamca.


Ukoliko vam ovo jelo zagolica maštu, pogledajte i neki od najbljih gruzijskih filmova, kao što su: "Mandarine" (2013), estonski film nominovan za Oskara 2015, koji se dešava u Gruziji, "U cvetu" (In bloom), "Moja srećna porodica" (My Happy Family).