Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan Rizlinga

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

belo-vino-wine-gddba51a17_1920

 

Međunarodni dan Rizlinga se obeležava svakog 13. marta. Ovaj dan je izabran kao "rođendan" omiljene nemačke sorte belog grožđa Rizling (nem. Riesling), a ove godine ovo sjajno pitko belo vino, koje se gaji širom sveta, proslaviće svoj 586. rođendan.


Trgovačka grupacija pod nazivom "Nemačka vina" izabrala je 13. mart 1435. godine, kao dan rođenja Rizlinga. Ovaj datum je izabran, zbog pisma koje je tog dana napisano, a u kome jedna vinarija iz Riselshajma (Rüsselsheim), obaveštava grofa Kacenelenbogena (Katzenelnbogen), da je u vinogradu posađeno šest loza Riesling-a. Smatra se da je ovo najstarije pominjanje ove sorte grožđa, koja potiče iz doline reke Rajna, zbog čega se često naziva i Rajnski riziling.   

Rizling je aromatična bela sorta grožđa koja se najviše gaji u Nemačkoj, u dolini Dunava u Austriji, u Alzasu u Francuskoj, dolinama Kler i Eden u Australiji, u Kaliforniji i pored jezera Finger u SAD, kao i na Novom Zelandu. Riesling se takođe gaji u različitim vinogorjima u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Moldaviji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Kanadi, Rusiji, Japanu i Kini.  

Ova bela sorta grožđa koju su u srednjem veku uglavnom gajili monasi u manastirima, postala je najpopularnija sorta grožđa u Nemačkoj, koja uzgaja oko 40% Rizlinga na svetu, a oblasti Mozel (Mosel) i Palatinat (Pfalz) su dva najveća regiona na svetu u kojim se on gaji.


Pročitajte još:
Međunarodni dan ispijanja vina


Postoje različiti vinski stilovi u proizvodnji rizlinga, te se od ove sorte prave izuzetno suvo vina, slatka desertna vina, penušava i ledena vina.
  
Riesling je jedno od retkih belih vina koje može da odležava decenijama. Na ukusu dominiraju voćni ukusi nektarine, kajsije, slatke jabuke, žute dunje, dok se na mirisu osećaju primese kore limuna, jasmina, slatkog saća, i donekle sapunasti mirisi petroleja ili parafina.

Zbog visokog stepena kiselina i prirodnih šećera, Riesling se idealno slaže sa ljutom i začinjenom hranom. Kada jedete indijsku, tajlandsku, kinesku ili neku drugu začinjenu azijsku hranu, ne zaboravite da se Riesling najbolje slaže sa ovim specijalitetima. Suvi Riesling se odlično slaže sa kozjim i ovčijim sirevima, kao i mekim kravljim sirevima i suvim voćem.

 

Kako obeležiti dan Rizlinga?

srpska-vina-rizling-riesling.png

 

Ne zaboravite da 13. marta popijete čašu belog vina, i tako obeležite dan Rizlinga. S obzirom da se Riesling dobro slaže uz ribu i piletinu prelivenu laganim sosom, ćušpajz od povrća, ali i uz ljutu i začinjenu hranu, na vama je samo da izaberete suv ili sladak Rizlig, koji je po vašem ukusu.

Ne propustite da probate specijalnu kupažu Cuvée Tarpoš, koju čine Riesling, Chardonnnay i Sauvignon Blanc.

Prepustite se uživanju uz Riesling Black Label 2015 vinarije Belo Brdo, belo vino kremaste strukture.

Mi vam toplo preporučujemo Rajnski rizling Italijanski rizling, koje na obroncima Fruške gore proizvodi Vinarija In Ilić-Nijemčević.

Probajte Rizling 1892 vinarije Vino kalem, kupažu italijanskog i rajnskog rizlinga iz Trsteničkog vinogorja.