Mljekara Dule
Mljekara Dule

Svetski dan Marselan vina

Detalji

Počinje: 27-04-2024 01:00

Završava se: 28-04-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

svetski-dan-marselan-vina

 

Svetski dan Marselan vina se obeležava svakog 27. aprila. Crvena sortna vina Marselan su sjajna vina tamno crvene boje, srednjeg tela, suptilnih tanina i ukusa zrelog crvenog voća. 

 

 

Svetski dan Marselan vina se obeležava od 2018. godine, a osmislio ga je Džim Bojs kreator sajta Grape Wall of China. Ovaj datum je izabran jer je 27. aprila 1924. godine rođen kreator sorte Marselan, Pol Truel (Paul Truel), koji je kreirao tri sorte grožđa: Marselan, Chasan i Caladoc. Ciljevi obeležavanja ovog dana bili su odavanje počasti ovom čuvenom francuskom ampelografu, kao i da se privuku ljudi širom sveta da probaju vina od ove malo poznate sorte grožđa, ali i da se promovišu svi vinari koji proizvode Marselan vina. 


Naziv i poreklo

Marselan je sorta grožđa koja je nastala ukrštanjem sorti Cabernet Sauvignon i Grenache, koju je 1961. godine kreirao Pol Truel. Dobio je naziv prema istoimenom francuskom gradiću, koji se nalazi u južnoj Francuskoj u blizini francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i prirodnu okolinu (INRA), gde se nalazi istraživački centar Domaine de Vassal i francuska ampelografska kolekcija kreirana još 1876. godine.

Marselan je kreiran u želji da se dobije sorta grožđa otporna na bolesti, koja bi imala veliki prinos i osobine kraljevske sorte Cabernet Sauvignon, a koja bi bila otporna i na velike vrućine, kao Grenache.


Karakteristike sorte

Marselan je sorta grožđa koja kasnije sazreva, a njeni izdanci su veoma bujni. Ima dobar prinos, a najbolje uspeva na suvom zemljištu i veoma je otporan je na plesni, gljivice i grinje. 

U početku se odustalo od komercijalne prodaje Marselana, s obzirom da su bobice grožđa bile isuviše sitne. Međutim, kako su krajem 20. veka vinogradari sve više cenili sorte grožđa koje su otporne na bolesti, francuska INRA je ponovo pokrenula istraživanja o Marselanu, koji 1990. godine postaje i zvanično registrovana sorta. 


Rasprostranjenost

Upočetku vinogradari nisu bili oduševljeni ovom sortom grožđa, zbog isuviše malih bobica Marselana i manjeg prinosa, međutim kako su vinogradari sve više tragali za kvalitetom a ne samo kvantitetom grožđa, počela je i sadnja Marselana, koji se danas gaji u više od 20 država na svetu, među kojima su i Srbija (vinarija Virtus, vinarija Belo Brdo, vinarija Pešić, vinarija Sokolov zamak) i Crna Gora (Plantaže, vinarija Buk i vinarija Mašanović). 

 

marselan-virtus

 

Probajte Virtus Marselan intenzivne, rubin crvene boje, voćnog ukusa sa aromama zrelih kupina, višanja, duvana i tamne čokolade, i primesama džema od crnog šumskog voća i hrasta. Uživajte u gutljajima ovog kompleksnog i elegantnog crvenog vina sa dobro izbalansiranim baršunastim taninima.

 

Najveći proizvođač Marselan vina je Francuska koja proizvodi oko 35%. Na drugom mestu je Urugvaj sa 17%, dok je Izrael sa 14% na trećem mestu po proizvodnji Marselana. Španija sa 13% je na četvrtom mestu, a zatim su tu i Brazil sa 10%, Rumunija sa 6% i Kina sa 2%. Ostale zemlje koje uzgajaju Marselan su: Argentina, Azerbejdžan, Bolivija, Bugarska, Kanada, Čile, Hrvatska, Liban, Maroko, Rusija, Srbija, Švajcarska, Crna Gora, Tunis, Turska i Kalifornija i Arizona (SAD).

Uz Cabernet Sauvignon i Merlot, Marselan je sorta grožđa koja je uzgajana u kinesko-francuskom demonstracionom vinogradu u provinciji Hebej, u blizini Pekinga, koji su zajednički započele vlade Francuske i Kine u želji da se u Kini krene sa sadnjom francuskih sorti grožđa i primeni francuske vinarske tehnologije. Marselan se često pominje kao potencijalno dominantna sorta grožđa u Kini, kao što je Malbec postao dominantno argentinska sorta grožđa, naročito nakon što je 2017. godine na takmičenju azijskog Decanter-a kinesko vino Tasya's Reserve Marselan 2015, koji proizvodi vinarija Grace iz provincije Šangaj, osvojila platinastu nagradu kao najbolje vine te godine.


Izgled

Listovi Marselana su zeleni sa bronzanim mrljama, pljosnatog (orbikularnog) oblika sa osam do devet režnjeva. Marselan ima velike grozdove koje čine sitne okrugle bobice. 


Ukus

Marselan vina su tamne boje, srednjeg tela i izbalansiranih mekih tanina, koja lepo stare. Marselan vina su veoma pitka i baršunasta sa ukusom zrelih kupina, malina, ribizli, borovnica, višanja i šljiva, sa primesama cimeta, vanile i tosta, duvana i hrasta. Sadržaj alkohola u Marselan vinima je oko 14%, sa umerenim kiselinama.


Pročitajte još:
Svetski dan Malbec vina


Vinski stilovi

U Francuskoj, Marselan se najviše gaji u oblastima Languedoc i južnim delovima doline Rone, a najčešće se koristi za kupaže. Prvo sortno Marselan vino proizvedeno je 2002. godine u Karkasoni (Carcassonne). Od 2019. godine Marselan je postao jedna od četiri nove crvene sorte grožđa koje su dozvoljene u proizvodnji vina iz Bordoa, s obzirom da su tamošnji vinari sve više suočeni sa sve većim vrućinama tokom leta, a od 2011. godine ga koriste i vinari iz doline Rone, ali ne više od 10%.

U Švajcarskoj u gradu Šardone (Chardonne) Marselan se meša sa sortma grožđa kao što su: Arinarnoa, Caladoc, Carminoir, Ederena, Egiodola i Malbec.

Marselan se često meša sa južno francuskim sortama kao što su: Grenache, Syrah, Mourvèdre i Carignan. Često se meša i sa Merloom, iako Merlot takođe sadrži visok procenat alkohola.

Postupak pravljenja Marselan vina uključuje četiri nedelje maceracije nakon fermentacije vina. 


Temperatura služenja

Marselan vina se služe na temperaturi od 18° C.


Slaganje hrane

Crveno vino Marselan se najbolje slaže uz jagnetinu, svinjetinu, lagano začinjeno povrće, gulaš, jela sa paradajzom, lazanje, lagane obroke, salate, kupus i sočivo. S obzirom da je Marselan vino srednje kiselosti uz njega se odlično slažu i razne testenine tj. paste, kao i čokolada.


Slaganje sa sirevima

Marselan se odlično slaže uz jače sireve, kao što su plavi tj. buđavi sirevi, Čedar ili Parmezan.

 

Kako obeležiti dan Marselan vina?

srpska-vina-marselan.png

 

Iako je Marselan nova sorta grožđa, od nje su proizvedena razna vrhunska vina. Poručite Marselan vinarije Belo Brdo, Marselan vinarije Virtus i Marselan vinarije Plavinac i uživajte u gutljajima vina i na taj način obeležite svetski dan ovog sjajnog crvenog vina koje se dobro slaže uz mesa, ali i italijanske paste.