Mljekara Dule
Mljekara Dule

Svetski dan sendviča

Detalji

Počinje: 03-11-2024 01:00

Završava se: 04-11-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

sendvic-amirali-mirhashemian-Ea_IbQfxm-0-unsplash

 

Svetski dan sendviča se obeleža svakog 3. novembra. Sa mesom, šunkom, jajima, salatom i drugim povrćem, sladak ili bez mesa, sendvič je definitivno najomiljenija vrsta hrane, koja se širom sveta sprema za sva tri obroka ili užinu. 

 

Za Svetski dan sendviča odabran je 3. novembrar kao rođendan Džona Montagjua, 4. grofa od Sendviča (John Montagu, 4th Earl of Sandwich), koji se smatra zaslužnim jer je izmislio sendvič.

 

Šta je sendvič?

Sendvič je vrsta jela koja se pravi od dva parčeta hleba ili rasečene vekne između kojih se stavlja parče mesa, šunke, sira, ribe, zelene salate ili drugog povrća, poput paradajza, krastavca, kiselih krastavčića, avokada, ili se parčići hleba mažu različitim namazima poput putera, majoneza, senfa, kajmaka, krem sira, kikiriki putera, džema, meda i drugih namaza od čokolade ili voća, a zatim se spajaju.

Postoje različite vrste sendviča. Prva podela je na zatvorene i otvorene sendviče. Zatvoreni sendviči se prave od dva parčeta hleba, lepinje, bageta, kifle ili tost hleba, dok otvoreni sendviči imaju samo jedno parče hleba.

Prema sastojcima koji se stavljaju u sendvič, sendviči se dele na slane i slatke sendviče, kao i mesne, bezmesne, vegeterijanske i veganske sendviče.

Prema načinu spremanja, sendviči se dele na hladne i tople sendviče.


Interesantno je da sendvič bio predmet jednog suđenja 2006. godine u američkoj državi Masačusets, koje je izazvalo veliko interesovanje javnog mnjenja. Naime, američka kompanija koja je vlasnik 22 restorana "Panera" (Panera Bread), tužila je Vajt Citi tržni centar (White City Shopping Ctr), jer je pregovarao o najmu poslovnog prostora sa kompanijom Čer 5 restoranima (Chair 5 Restaurants) o otvaranju restorana Kudoba (Qdoba), iako se prethodno obavezao da ne sme izdavati poslovni prostor drugim restoranima čija će prodaja sendviča činiti preko 10% od ukupno prodate hrane. 

S obzirom da je planirani restoran Qdoba trebalo da prodaje meksičku hranu, postavilo se pitanje da li u sendviče spadaju i meksički buritos, takos i kesediljas. U presudi koja je bila u korist tržnog centra sudija je naveo definiciju sendviča, koja je navedena u čuvenom engleskom Meriam-Vebster rečniku, gde je sendvič definisan kao dva parčeta hleba ili rasečena vekna između kojih se nalazi fil, ili jedno parče hleba pokriveno hranom. Ova presuda je izazvala brojna pitanja o kojima se dalje raspravljalo u različitim tv emisijama, i na društvenim mrežama, bez da se došlo do konačnog odgovora na pitanje koja vrsta hrane se može smatrati kao sendvič. Između ostali postavilo se pitanje da li u sendviče spadaju i hot dog (viršla ili kobasica u kifli), hamburger, pljeskavica, falafel sendvič, itd. 


Sendvič kroz istoriju

Pre nego što je hleb pečen u veknama, mnogi narodi severne Afrike, Bliskog Istoka i Azije pekli su tanke hlebove - somune u koje su umotavali meso i povrće. Tokom srednjeg veka, kada se hleb već pekao u veknama, na trpezama velikaša parčići bajatog hleba su se koristili kao podloga na kojima se ređala različita hrana, koji bi se kasnije bacali psima ili prosjacima.


Pročitajte još:
Dan toplog pastrami sendviča
Dan bejgla
Dan sendviča sa kikiriki puterom i džemom


Britanski prirodnjak iz 17. veka Džon Rej (John Ray) u svom putopisu "Putovanje kroz Holandiju, Nemačku, Italiju i Francusku" (Journey through part of the Low Countries, Germany, Italy, and France) opisao je da su Holanđani u 17. veku sekli meso na tanke šnite i ređali ga na parčiće hleba premazane puterom, zbog čega bi se holandski brođe (broodje) mogao smatrati pretečom današnjeg sendviča.

U putopisu "London" francuskog enciklopediste i putopisca Pjer-Žana Groslija (Pierre-Jean Grosley) zapisana je priča o omiljenom obroku engleske aristokratije za vreme kartanja, koji je osmislio grof Sendvič. S obzirom da je bio strastveni kartaroš, grof Sendvič je tražio da mu donesu parče mesa između dva parčeta hleba, koje bi mogao da jede rukom, a da ih ne umasti. Ovaj kartaški obrok se brzo proširio u aristokratskim krugovima, a u svojim zatvorenim muškim klubovima su ga naručivali "kao Sendvič". Prema Sendvičevom biografu Nikolas A.M. Rodžeru (N. A. M. Rodger) s obzirom da je grof Sendvič bio vema zauzet čovek, koji je imao mnogo obaveza vezanih za mornaricu, politiku i umetnost, najverovatnije da je ovaj obrok jeo za svojim radnim stolom, jer nije imao vremena za pravi obrok za trpezariskim stolom.

U 19. veku sa razvojem industrijalizacije, sendvič postaje omiljen obrok radničke klase, zbog čega je samo u Londonu postojalo preko 70 uličnih prodavaca sendviča, od kojih su kasnije nastale sendvičare, tj. prodavnice sendviča. 

 

Kako obeležiti Svetski dan sendviča?

Ako za doručak niste pojeli sendvič, ako poželite da obeležite Svetski dan sendviča, poručite ili napravite sami sendvič za ručak ili večeru. Budite kreativni i isprobajte neki novi sendvič, kao što su pastrami sendvič, klub sendvič, sendvič sa piletinom, tuna sendvič, sendvič sa jajima, sendvič sa krastavcima, sendvič sa maslinama i paradajzom, itd.

Dok budete jeli svoj sendvič, odgledajte neki od filmova, koji su poznati i po sjajnim scenama sa sendvičem, kao što su:

 1. Kradljivci bicikla (The Bicycle Thief - Ladri di biciclette) (1948)
 2. Pet lakih komada (Five Easy Pieces) (1970)
 3. Indijana Džons i otimači izgubljenog kovčega (Raiders of the Lost Ark) (1981)
 4. Restoran (Diner) (1982)
 5. Ludi odmor (National Lampoon's Vacation) (1983)
 6. Beskrajna priča (NeverEnding Story) (1984)
 7. Jutarnji klub (The Breakfast Club) (1985)
 8. Vitnejl i ja (Withnail & I) (1987)
 9. Kad je Hari sreo Sali (When Harry Met Sally) (1989)
 10. Tačka prekida (Point Break) (1991)
 11. Beni i Džun (Benny & Joon) (1993)
 12. Filadelfija (Philadelphia) (1993)
 13. Dejv (Dave) (1993)
 14. Uz počasti (With Honors) (1994)
 15. Zemlja policajaca (Cop Land) (1997)
 16. Ubiti Bila 2 (Kill Bill:Vol.2) (2004)
 17. Spanliš (Spanglish) (2004)
 18. Đavo nosi Pradu (The Devil Wears Prada) (2006)
 19. Pedington (Paddington) (2014)
 20. Ptice Grabljivice (i fantastična emancipacija Harli Kvin) (Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) (2020)