Mljekara Dule
Mljekara Dule

Svetski dan trajfl deserta

Detalji

Nema predstojećih dešavanja.

Lokacija:

Kontakt

 

svetski-dan-trajfl-deserta

 

Svetski dan trafl deserta obeležava se svakog 18. aprila. Ukusan i kremast, sa nekoliko slojeva piškota, krema i voća, trajfl je starinska poslastica koja je najverovatnije nastala još u doba renesanse.


Šta je trajfl?

Trajfl (engl. trifle) je engleski desert koji se sastoji od različitih slojeva koji čine: patišpanj ili piškote, sveže voće ili džem, poslastičarski krem i šlag. Trajfl se obično služi u velikoj staklenoj posudi, kako bi se jasno videli njegovi slojevi. 

Kako patišpanj ili piškote ne bi bili previše suvi, često se prelivaju alkoholnim pićima, kao što su desertna vina i likeri, kao i voćnim sokovima i slatkim pićem od đumbira, džindžer ejlom ((ginger ale). Trajfl se odozgo može ukrasiti seckanim bademima ili kandiranim višnjama.

Ponekad trajfl umesto voća i krema sadži nekoliko slojeva voćnog želea, koji se na vrhu ukrašava šlagom ili starinskim engleskim kremom silabab (syllabub), koji se pravi od pavlake koja se muti sa slatkim belim vinom ili sajderom.  

Postoje i vrste trajfla koje umesto voća sadrže druge sastojke kao što su čokolada, kafa ili vanila, a koji više potsećaju na italijanski desert tiramisu.


Kada je nastao trajfl?

Istraživači koji se bave istorijom hrane i pića, smatraju da je trajfl najverovatnije nastao u vreme renesanse. Još u srednjem veku spremao se sličan kremast voćni desert pod nazivom ful (fool), za koji se veruje da je prvobitna varijanta današnjeg trajfl deserta. U elizabetansko doba poslastice kao što su ful ili trajfl bile su veoma popularne, a sačinjavao ih je krem začinjen đumbirom i šećerom. 

Prvi poznati recept za trajfl nalazi se u engleskom kuvaru pod nazivom "The Good Huswifes Jewell" koji je napisao Tomas Doson (Thomas Dawson) 1585. godine. Ovaj prvi trajfl se sastojao od patišpanja začinjenog desertnim vinom ili likerom, koji se služio preliven kremom i šlagom. U 17. veku u kuvaru iz 1685. godine, koji je napisao Robert Mej (Robert May) nalazi se takođe recept za trajfl, koji više podseća na neku kremastu poslasticu. Tek u 18. veku se pojavljuje desert koji podseća na današnji trajfl, koji se pravio od piškota umočenih u desertno vino, koje su se ređale na dno posude, a preko njih se nalivao poslastičarski krem (custard), dok je sledeći sloj činio silabab krem od pavlake i vina. Od trenutka kada je ovaj starinski krem zamenio današnji šlag, nastao je trajfl kakav se danas pravi. 


Pročitajte još:
Dan koblera od breskve


Varijante trajfla

Sama engleska reč trifle vodi poreklo od srednjovekovne engleske reči trufl, tj. od starofrancuske reči trufe ili truffle, koja označava nešto što je nevažno. 

Francuzi engleski trajfl nazivaju engleski krem (creme anglaise), dok Italijani prave sličan desert pod nazivom engleska supa (zuppa inglese). 

U Austriji i Nemačkoj veoma je popularan desert pod nazivom punč torta (Punschtorte), koji dosta podseća na engleski trajfl. 

Turski puding od čokolade ukrašen pistaćima i kokosom pogrešno nosi naziv supangle, aludirajući svojim nazivom na italijanski desert sličnog naziva. 

U Luizijani (SAD) veoma je popularan kreolski trajfl (creole trifle), poznat i kao pijani kolač (tipsy cake), ruski kolač (Russian cake ili Russian Slab). 

U Škotskoj se takođe pravi trajfl pod nazivom pijani gospodar (tipsy laird) jer u sebi obično sadrži i malo viskija ili liker Drambuie.

 

Kako obeležiti dan trajfl deserta?

Idealna prilika da pronađete dobar recept za trajfl i obeležite dan koji proslavlja ovaj starinski desert. Za trajfl je najvažnije da nabavite sveže voće, piškote i da napravite dosta poslastičarskog krema, koji se pravi od mleka, jaja, šećera i brašna, ili ako vam je lakše napravite puding od vanile. Odgore ga možete ukrasiti šlagom ili umućenom slatkom pavlakom. S obzirom da su se jagode već pojavile na pijaci, možda su one idealno voće za trajfl, mada ih možete mešati sa bananama ili nekim drugim voćem koje volite.

 

Dok se budete sladili ovim kremastim desertom, pogledajte i čuveni insert u kojem Rečejl u 9. epizodi 6. sezone serije "Prijatelji" (Friends) pravi veoma čudan trajfl.