Mljekara Dule
Mljekara Dule

Dan eklera

Detalji

Počinje: 21-11-2024 12:00

Završava se: 20-11-2024 11:59

Lokacija:

Kontakt

 

ekleri-gurble-tan-WncC9-CfHhk-unsplash

 

Dan eklera se obeležava 20. novembra u Belgiji. Izduženog oblika, punjeni različitim slatkim filovima, a ponekad premazani čokoladnom glazurom, ekleri su omiljeni francuski kolač, koji se pravi širom sveta.


Dan eklera je osmislio 2021. godine belgijski čokolatijer Pjer Markolini (fr. Pierre Marcolini), kome su se pridružili i drugi poznati belgijski čokolatijeri, kao i lanac samoposluga Delhaize. Toga dana se od prodaje eklera skuplja novac za humanitarnu organizaciju KickCancer, posvećenu deci oboleloj od raka.

 

Šta je ekler?

Ekler (fr. eclair) je vrsta kolača, nalik princes krofnama, koji svojim izduženim oblikom potseća na tulumbe. Pravi se od specijalnog šupljikavog testa koje Francuzi nazivaju pate a šu (fr. pâte à choux), u čijem su sastavu: topla voda, brašno, malo soli, puter i jaja. U nekim receptima pored vode, dodaje se i mleko. Po sastavu testo veoma potseća na testo za princes krofne, kao i tulumbe.

Zbog toga što se prvo kuva, a zatim peče u rerni, testo je izuzetno šupljikavo i idealno za punjenje najčešće poslastičarskim žutim filom od mleka, brašna, jaja, putera i ektrakta vanile, ali i drugim filovima, od kojih je čokoladni fil najomiljeniji.

Testo za eklere se istiskuje psolastičarskim špricem, ili specijalnim špricem za eklere, slično kao kod tulumbi, nakon čega se peče u rerni, s tim da se vrata rerne ne smeju otvarati, kako bi testo nesmetano moglo da naraste.

Reč ekler (éclair) na francuskom znači munja, a pretpostavka je da je ovaj kolač dobio naziv zbog svoje sjajne glazure, ili zbog činjenice da se brzo jedu, tj. planu ko munja. 


Pročitaj još:
Dan flambiranih palačinki Crepes Suzzete
Dan brioša
Dan bretonskog peciva kunj aman (kouign amann)


Kada su nastali ekleri?

Ne može se sa tačnošću utvrditi kada su nastali ekleri, ali postoji nekoliko pretpostavki, za koje je teško utvrditi da li su izmišljene ili tačne.

Istoričari hrane smatraju da je šupljikavo testo, pate a šu, nastalo na više mesta u Evropi, jer se različiti recepti mogu pronaći i u srednjm veku u Španiji, Francuskoj, Engleskoj i Nemačkoj. Za razliku od današnjih recepata, prvi recepti su pored tople vode, brašna, jaja, masti ili putera, sadržali i rendani sir, a najstariji recept je pronađen u 13. veku u Andaluziji. 

Ova vrsta testa je najverovatnije nastala kao varijanta testa za uštipke i krofne, koje se vremenom menjalo i usavršavalo.     

Pod nazivom ekler, ovaj francuski kolač pronalazimo tek 1860. godine. Dotle se nazivao "vojvotkino pecivo" (fr. pain à la Duchesse) ili "male vojvotkinje" (fr. petite duchesse).

Najčešće se smatra da je eklere izmislio francuski kuvar Antonin Karem (fr. Antonin Careme).

Prvi recept za ekler objevljen je 1884. godine u Americi u Kuvaru bostonske škole kuvanja (engl. Boston Cooking School Cook Book).

Od istog pate a šu testa (fr. pâte à choux), koje je dobilo naziv jer potseća na glavicu kupusa, pored eklera prave se i princes krofne tj. profiterole, šukete (fr. chouquette), binje (fr. beignet)b, šunats (engl. chouxnut), krokuembuš (fr. croquembouche), kolač Svetog Onorea (fr. Saint-Honoré), roližus (fr. religieuse), itd.