Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan naćosa

Detalji

Počinje: 21-10-2024 01:00

Završava se: 22-10-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

nacosi-nachos-g1e8d965fd_1920

 

Međunarodni dan naćosa se obeležava svakog 21. oktobra, a u SAD se Dan naćosa obeležava svakog 6. novembra. Preliveni sirom, halapenjo papričicima, salsom, crnim maslinama, pečenim pasuljem, mlevenom junetinom, naćosi su omiljeno jelo Tex-Mex kuhinje, koje se jede širom sveta.

 

Međunarodni dan naćosa je osmislio meksički grad Piedras Negras, prilikom postavljanja bronzane plakete njihovom izumitelju Ignaciu Anaji, poznatijem kao Naćos (Ignacio "El Nacho" Anaya), a svake godine u ovom gradu, u oktobru se održava trodnevni festival naćosa - Nacho Fest.

 

Šta su naćosi?

Naćosi su vrsta meksičkog predjela ili grickalice, koje se sastoje od kukuruznog tortilja čipsa ili trouglastih parčića totoposa, koji se prelivaju sirom, a zatim se kratko zagrevaju dok se sir ne rastopi. Preko rastopljenog sira obično se dodaju seckane halapenjo papričice. Pored originalnih naćosa sa sirom, danas se pripremaju i nekoliko drugih varijanti, koje pored tortilja čipsa i sira imaju i druge sastojke, kao što su: gvakamole, salsa, kisela pavlaka, zelena salata, crne masline, crni luk, beli luk, kiseli krastavčići, paradajz, mleveno juneće meso, dimljena prasetina, itd.


Pročitajte još:
Dan Frito pite
Burito dan
Dan tortilja čipsa


Kako su nastali naćosi?

Ignacio Anaja, poznatiji kao Naćos, koji je radio u restoranu Viktori Klub (Victory Club), jedne večeri 1940. godine, na molbu regularne gošće da im pripremi neko predjelo, osmislio je naćose od sastojaka sa kojim je trenutno raspolagao u kuhinji. Na tortilja čips je narendao sir, zatim ih je na kratko zapekao, dok se sir nije rastopio, a zatim je sve ukrasio ljutim halapenjo papričicama. Oduševljene gošće restorana nazvale su ovu novotariju Naćosov specijalitet. Ubrzo se  glas o novom specijalitetu proširio po čitavom Pedras Negrasu. Kasnije Naćos je otvorio svoj restoran u kome je služio naćose. Njegov originalni recept objavljen je tek 1954. godine u Kuvaru Svete Ane (St. Anne's Cookbook).

 

Kako obeležiti Međunarodni dan naćosa?

Ako volite naćose, koji se sjajno slažu uz pivo, posetite neki od najbližih meksičkih restorana i obeležite Međunarodni dan naćosa. Odgledajte neki nov film u bioskopu i poručite naćose, koji su zaista ukusna i zasitna grickalica. Ako volite da kuvate pripremite sami naćose i dodajte pored tortolja čipsa i topljenog sira, i druge sastojke koje najviše volite.