Mljekara Dule
Mljekara Dule

Međunarodni dan Merlot vina

Detalji

Počinje: 07-11-2024 01:10

Završava se: 08-11-2024 12:59

Lokacija:

Kontakt

 

red-wine-andrew-ren-8DvPUNzARko-unsplash.jpg

 

Međunarodni dan Merlot vina se obeležava 7. novembra. Čuvena sorta grožđa, Merlot je najrasprostranjenija sorta grožđa, koja se gaji na levoj obali reke Žironde u Bordou, gde nastaju najbolja i najskuplja Merlot vina.


Poetično nazvan po crnoj ptici pevačici, kos (fr. Merle noir), zbog tamne boje grožđa, Merlot (Merlo) je stara sorta grožđa, koja se dugo vremena smatrala drugorazrednom sortom i uglavnom se mešala sa superiornijim Cabernet Sauvignonom, koji se gaji na desnoj obali reke Žironde.

Merlot vina su izuzetno sočna i pitka vina, srednjeg tela, sa ne tako izraženim taninima, srednje kiselosti. Na mirisu dominiraju note anisa, iza kojeg se probijaju biljni i zemljani tonovi. Merlot najčešće ima ukus koji podseća na maline, trešnje, šljive, vanilu i duvan.

Jedno od najskupljih vina na svetu, Petrus, koje se gaji na istomenom imanju, u oblasti Pomerol, pravi se isključivo od Merlot grožđa.

S obzirom da je DNK analiza dokazala da i Merlot i Cabernet Sauvignon potiču od Cabernet Franc-a, nije ni čudo što vina iz Bordoa sadrže najčešće mešavinu upravo ovih sorti grožđa.


Pročitajte još:
Međunarodni dan Xinomavro vina


Kako obeležiti Međunarodni dan Merlot vina?

Ako volite crvena vina, verovatno vam neće teško pasti da proslavite i dan Merlot vina. Preporučujemo vam da isprobate neko novo vino, a izbor je tako velik. Možete se odlučiti za čisti Merlot, kupaže Merlot-a ili rose vina. Odluka je na vama, a mi vam preporučujemo najbolja srpska Merlot vina.

 

srpska-vina-merlot.png

 

Ukoliko želite čisti Merlot probajte: Merlot Tarpoš i Merlot Reserve Tarpoš, Merlot vinarije Ilić-Nijemčević, Merlot Black Label 2017 vinarije Belo brdo, Galerija Merlot Vukoje, Merlot Bard vinarije Draganić, Merlot Vila Vina, Merlot Madžić, The Merlot Madžić i The Merlot Limited Madžić

 

srpska-vina-cuvee-cabernet-sauvignon-merlot.png

Ako više volite kupaže Merlot-a, koji se najčešće meša sa Cabernet Sauvignon-om, Cabernet Francom, Petit Verdot-om, Syrah-om, Marselanom, ali kod nas i sa Vrancem i Prokupcem, uživajte uz gutljaje vina: Tarpoš 1804, 33 Braća Rajković i Sofia cuvee Braća Rajković, Fragaria Red Selekcija i Fragaria Red VotaŽi, Raj Plot, Peharnik Stojanović, Primavera Cuvee Vukoje Crveno, Tribunia Crvena Vukoje, Zlatna Vukoje Selekcija Crvena, Bravura Cuvee Podrum Đorđević, Merlot & Cabernet Sauvignon Đorđević, Alma Mons Cuvee Rouge vinarije Belo brdo.

 

cuve-cabrnet-sauvignon-merlot-2.png

 

Za one koji bi rađe da se razgale uz gutljaje rosea, preporučujemo: Rose Đorđević, Aglaja Rose, Rose Luna vinarije Draganić i Rose Vila Vina.

srpska-vina-rose-merlot.png